Sağlık İl Müdürü Bedir: ‘’Aile Hekimliğinde değer odaklı hizmet anlayışı ön plana çıkacak’’

Sağlık İl Müdürü Bedir: ‘’Aile Hekimliğinde değer odaklı hizmet anlayışı ön plana çıkacak’’

.

 

 

 

Haber: Gamze İSPİRLİ/ Mahir İNAÇ 

 

Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Görsel Bedir, aile hekimliği yönetmeliği konusunda açıklamalarda bulundu. Bedir, ‘’Yönetmelikle Aile Hekimliğinde değer odaklı hizmet anlayışı ön plana çıkacak’’ dedi.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir, gazetecilere yaptığı açıklamada yeni yönetmeliğin aile hekimliğini güçlendirmek, daha etkin ve verimli kılmak amacıyla hazırlandığını ifade etti. 

Bedir, yönetmelik konusunda bilgi kirliliği olduğunu ifade ederek, ‘’Sağlık bakanımız göreve başladıktan sonra biliyorsunuz birinci basamak sağlık hizmetlerine, koruyucu sağlık hizmetlerine gerçekten çok fazla değer veriyor. Birinci basamakta eğer hastalarımızı, insanlarımızı hastalanmasını engelleyebilirsek, onları sağlıklı bir şekilde tutabilirsek hem hastalık yükünü düşürmüş olacağız hem insanların sağlığını korumuş olacağız, hem de bu hastanelerde oldukça bir hasta yükü var, birikmeler var. Bunların da önüne geçmiş olacağız. Aile hekimliğini daha da güçlendirmek, daha etkin kılmak, daha verimli kılmak amacıyla bir yönetmelik çalışması yapıldı’’ dedi.

 Yeni yönetmelikle sağlıkta değer bazlı hizmet anlayışının artacağını belirten Bedir, ‘’Yani hekim ürettiği değeri neyse hastalarla irtibatı, hastalarla diyaloğu, hastaların sahiplenmesi, hastaların hekimi sahiplenmesi karşılıklı birbirlerinin birbirlerine bağlarının güçlenmesi falan bunlar tabii bir değer üretecek. Buradaki amaç sağlık hizmetlerini daha ileriye götürmek, aile hekimliği özellikle birinci basamağı daha güçlü kılmak, örneğin biliyorsunuz kronik hastalık yükümüz oldukça fazla yaşlı nüfusumuz artıyor,  insan ömrü seksenlere dayandı. Dolayısıyla yaşlı nüfusumuz da artıyor.  65 yaş üzerindeki insanların genel sağlık durumları nedir? Bunları taramak, kronik hastalıkları taramak, bu çalışmalara daha bir ağırlık verildi bu yönetmelikte. Amaç burada 65 yaş üstü insanların sağlığını koruyup hastalanmalarını engellemek. Eğer  önleyici koruyucu hizmeti başarırsak hem insanlarımızın sağlığını korumuş olacağız, hem de bu hastanelerin yükünü de daha da azaltmışız olacağız.  Gerçekten ihtiyacı olan insanların hastaneye gittiği bir modele dönmüş olacağız’ ’dedi.

Bedir, antibiyotik, mide koruyucu ve ağrı kesici gibi ilaçların gereksiz kullanımı oldukça yaygın olduğunu belirterek, “Yeni düzenlemede, bu tür ilaçların gereksiz kullanımını önlemek amaçlanıyor. Hekimlerin, ihtiyaç duyulan durumlarda bu ilaçları yazmaya devam edeceği vurgulanıyor. Ancak vatandaşların bilinçlenmesi ve sağlık okuryazarlığının artırılması gerektiği ifade ediliyor. Bu yönetmelik hazırlanırken, sahada karşılaşılan sorunlar dikkate alındı. Hem sağlık personelinin hem de vatandaşın yaşadığı problemleri çözmeye yönelik adımlar atıldı. Sayın Bakanımız, sahayı çok iyi bilen bir yönetici olarak bu çalışmalara liderlik etti”” dedi.

Bedir, sürücü belgesi ve silah ruhsatı gibi raporların aile hekimliklerinden alınması konusunda bir yoğunluk oluştuğunu ifade ederek, “Bu tür raporların daha kapsamlı muayenelerle hastanelerde verilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu süreçte bazı raporların ücretli hale getirilmesi konusu gündemde. Ancak henüz netleşmiş bir karar yok” diye konuştu.

Bedir, Erzurum’da 260 aile hekimi olduğunu belirterek,  vatandaş odaklı kaliteli hizmet anlayışının devam edeceğini söyledi.

 



Başlık