Tarih: 27.03.2014 10:43

2. el otomobili bu ücretler vurdu!

Facebook Twitter Linked-in

Yeni yılla birlikte sıfır otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının artmasıyla hareketlenen ikinci el araç piyasasında bugünlerde araç muayene ücretleri tartışılıyor. 19 Şubat 2014`te İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan `Karayolları trafik yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik` ile noter satışlarında muayene ve sigorta zorunluluğu getirildiğini belirten Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, "Hususi otomobiller iki yılda bir 165 TL`den kamyon, otobüs, minibüs gibi araçlar da her sene 223 TL ödeyerek muayeneden geçiriliyor. Halen trafikte 4 milyon aracın muayenesiz gezdiğini biliyoruz. Fiyatların yüksek olması bizi sıkıntıya sokuyor." dedi.

İŞTE EN PAHALI OTOMOBİLLER

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`nın denetiminde periyodik araç muayene hizmeti veren Technischer Überwachungs–Verein-Teknik Denetim Kurumu (TÜVTÜRK), 15 Ağustos 2008`de yapılan sözleşmeyle 20 yıllığına araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi için yetkili kılınmıştı. Halen Doğuş Otomotiv`in yüzde 33 oranında hissesi bulunduğu TÜVTÜRK`te otobüs, kamyon, çekici ve tanker 223,02 TL`den otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork 165,20 TL`den traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet 84,96 TL`den muayene ediliyor. Araç muayene ücretlerinin yüksekliğinden yakınan Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, 19 Şubat`ta yayımlanan yönetmelikle artık muayenesiz ve sigortasız araçların noter satışının yapılmadığını söyledi. Muayenesiz araçların tescil aşamasında tescil ettirilmediğini belirten Oda Başkanı Yanık, geçen yıl sonu itibariyle 6 milyon 145 bin 982 muayeneden geçmiş otomobil olmasına rağmen halen trafikte yaklaşık 4 milyon aracın muayenesiz gezdiğini söyledi.

ÖTV SEVİNDİRDİ AMA MUAYENE ÜCRETLERİ ÜZDÜ
Sıfır otomobillerdeki ÖTV artışından sona ikinci el piyasasında hareketlilik başladığını anlatan Yanık şunları kaydetti: "ÖTV artışı ikinci el araç alım satımını hızlandırdığı gibi fiyatlara da biraz artmasına sebep oldu. Alışverişlerimiz normal seyrinde devam etmekle beraber vatandaşın istediği araçlar istenilen ödeme koşullarında ayarlanıyor. Türkiye`nin sıkıntısı araç muayene istasyonlarında alınan ücretler bizi sıkıntıya sokuyor. Ülke genelinde şu anda yaklaşık 18 milyon araç geziyor. Bunlar arasında 4 milyon muayenesiz araç bulunuyor. Bunun sebebi de muayene ücretlerinin fazla olması. Hususi otomobil iki senede bir 165 liradan, kamyon, otobüs gibi araçlar da her sene 223 TL para karşılığında muayene ediliyor. Bu da bize göre oldukça pahalı. Yapılan işe, kurulan tesise bakıldığında fiyatlar çok yüksek. Bir defa kurulan yatırımla yıllarca halk sömürülmekte. Galerici esnafı olarak bu konuda sıkıntılıyız. İkinci el araç bizim elimizde dönüyor ama sıkıntı var. 19 Şubat`ta yayınlanan yönetmelikle noterlerde araç satışının araç muayenesi hatta sigorta olmadan yapılamıyor. İkinci aydan itibaren trafik sigortası olmayan ve muayenesi olmayan araçların satımını yapamıyoruz. Araç alımlarında muayenesi olmayan araçları alırken daha dikkatli davranıyor ve fiyatları ona göre veriyoruz. Bu araç muayene ücretlerinin düşürülmesi gerekir. Muayenesi geçen araca her ay için yüzde 5 aylık faiz uygulanıyor. Bu faiz, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen bir faiz."

ÖZEL DOKTORA 80 TL, ARAÇ MUAYENESİ 165 TL

TÜVTÜRK`ün bir aracı muayene ederken alınan ücret kadar masraf alınmadığını savunan Yanık, bir kişinin özel hastaneye doktora gidildiğinde 80-90 TL`ye muayene hizmeti alınabildiğini hatırlattı. Yanık şöyle devam etti: "Bir doktora gittiğinizde 80 – 90 liraya muayene ediliyor. Arabayı muayene eden kişi 165 ve 223 TL para almakta. Çok anlamsız ve çok saçma bir durum. Araç muayene istasyonlarında bunu çözemedik, ruhsat sahibinin yetki verdiği kişinin dışında kimse araç muayenesi yaptıramıyor. Ya vekalet verecek, vekalet de son 30 gün içerisinde verilmiş vekalet olma şartı aranıyor. Eşimin aracını muayene yaptırdığım zaman başka bir aracı muayeneye götüremiyorum. Senin ayda bir muayene hakkın var, iki tane yaptıramazsın. Bu konuda galerici esnafı olarak sıkıntılıyız. Çünkü bize sürekli araçlar gelmekte. Bunların ruhsatlarını üzerimize aldıklarımız var veya konsinye (emanet) diye beklettiğimiz araçlar var. Bunları muayeneye götürüyoruz. Ayda bir muayene hakkı veya vekalet olma şartı getirilmesi çok saçma. Üstelik muayene ücretleri çok fazla. Bu galerici esnafını etkilediği gibi maalesef 18 milyon sürücüyü de etkiliyor. Araç bandrollerini ödeyemeyen bir toplumuz, ekonomi o kadar iyi mi diyeyim ben size. Her sene 223 TL, iki yılda bir de 165 TL para ödüyoruz. Aldığımız ücret gördüğümüz muamele de ayrı bir tartışma konusu."

Muayene ücretleri ve gecikme faizlerinin düşürülmesini talep ettiklerini dile getiren Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, esnafların Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği`nden aldıkları krediye yılda yüzde 4 -5 faiz ödediklerini buna karşılık geciken araç muayenesi için her ay yüzde 5 faiz ödendiğini belitti. Yanık, "Acayip bir çelişkili durum var. 19 Şubat`tan sonra muayenesiz ve sigortasız araçların satışının yapılamaması galerici esnafını sıkıntıya soktu. Satışlarda biraz sıkıntı var. Araçların muayenesi olsun gerçekten ama alınan ücretlerin makul seviyeye çekilmesini talep ediyoruz. Bu konuda kişiler kendi evlerini geçindirmekte zorluk çekerken bir yılda 165 TL vermesi sıkıntılı bir durum. Hükümetin milletin başına getirdiği bir olay araç muayenelerinde yapılan haksızlıkların haddi hesabı yok. Gerekli yerlere müracaatta bulunduk. Bu yetkililer sesimizi duyarsa iş düzelir. 4 milyon araç muayenesiz gezmekte, yüzde 90 sebebi şu araçların muayenelerin üzerinden çok zaman geçmiş gittiğiniz zaman 500 lira-bin lira kadar faiz çıkıyor." şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —