Aile Hekimliğinde Erken Teşhis ve Düzenli Takip Hayat Kurtarıyor

Aile Hekimliğinde Erken Teşhis ve Düzenli Takip Hayat Kurtarıyor

.

 

Aile Hekimliğinde Erken Teşhis ve Düzenli Takip Hayat Kurtarıyor

Saltuklu Aile Sağlığı Merkezi hekimi Dr. Aybike Güner Tunçez, aile hekimliği sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Aile hekimliğinin, birinci basamak sağlık hizmeti sunumunun en etkili yöntemi olduğunu belirten Tunçez, aile hekimliğiyle sağlık takibinin anne karnından başladığını ve çocuk sağlığı, ergenlik dönemi ve kronik hastalıkların takibi gibi geniş bir yelpazeye yayıldığını vurguladı. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde de değinilen sağlık taramalarının ve akılcı ilaç kullanımının önemine dikkat çekerek, özellikle antibiyotik, toplumda mide koruyucu olarak bilinen ilaçlar ile ağrı kesici ilaçların kullanımının düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtti.
Aile hekimliği uygulamasında en önemli unsurun bireyin sağlık takiplerinin olduğunu ifade etti. “Aile hekimliğinde kişinin düzenli kontrolleri yapılarak hastalıkları önlemek ve mevcut sağlık durumunu geliştirmek hedeflenir.  Bu kontroller sırasında, her ne kadar istemesek de, hastalığa dair bir bulgu saptanırsa erken tanı ve tedavi fırsatı da elde edilmiş olur. ” diye konuştu. Aile sağlığı merkezlerinde verilen hizmetlerin, anne karnındaki bebekten başlayarak, çocukluk dönemi aşıları, okul sağlığı, ergenlik dönemi sağlık hizmetleri ve sonrasında kronik hastalık takiplerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirtti.
Vatandaşların yanlış bir şekilde sadece hasta olduklarında aile hekimlerine başvurduğuna değindi ve bunun sistemdeki en büyük yanılgılardan biri olduğunu belirtti. Hasta olsun olmasın, herkesin takip edilerek mevcut sağlık durumunun en iyi düzeye getirilmeye  çalışıldığını söyledi. 
Dr. Tunçez, akılcı ilaç kullanımının tıp camiasında her geçen gün önem kazandığını, hastalık yapıcı etkenlere karşı tek mücadele aracı olan antibiyotiklerin muhakkak hekim önerisiyle, hekimin söylediği miktar ve sürede kullanılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin antibiyotik kullanımında dünya genelinden kötü durumda olduğunu, gereksiz antibiyotik kullanımının mikropların direnç kazanmasına ve tedavi güçlüğüne yol açtığını belirtti.
“Aile hekimi olarak yaptığımız izlemler ile henüz şikayete sebep olmamış kronik hastalıkları tespit edip kişiye gerekli tedaviyi uygulayabiliyoruz. Eğer gerek görürsek farklı uzman hekimlere kendimiz randevu laıp kişiyi yönlendirebiliyoruz. Örneğin toplumda sık görülen kalp krizinin altında yatan sebeplere bakıldığında çoğu zaman kontrolsüz diyabet (şeker hastalığı), kontrolsüz hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), obezite (aşırı kiloluluk) çıkıyor. Diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi (kan yağı yüksekliği), kalın bağırsak kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri, meme kanseri gibi hastalıklar erkenden tespit edilerek takibe başlandığında ilerleyen dönemde bunlara bağlı oluşabilecek istenmeyen sonuçların önüne geçilebiliyor.diyerek, düzenli sağlık kontrollerinin önemini bir kez daha vurguladı.

Dr. Aybike Güner Tunçez düzenli sağlık taramalarının ve düzenli hekim kontrollerinin toplum sağlığını iyileştireceğini söyledi.



Başlık