Ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor

Ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüşe açtığı ??Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağına göre, perakende işletmelerde dökme çiğ kanatlı et satışına izin verilmeyecek. Bu ürünler sadece hazır ambalajlı olarak satışa sunulabilecek. Bakanlık, söz konusu taslağı internet sitesinde görüşe açtı. Görüşlerin alınmasının ardından Et ve Et Ürünleri İhtisas Komisyonunda değerlendirilecek taslağa, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda son hali verilecek. Taslağın bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde, mevcut durumda perakende işletmelerde ambalajsız satılmasına izin verilen çiğ kanatlı etlerinin dökme satışına yasaklama getirilecek. Çiğ kanatlı etleri sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacak.

KASAPLAR SUCUK YAPAMAYACAK

Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilebilirken, taslakla bunlara da yasak getiriliyor. Buna göre, kasap ve marketlerde bu tür ürünler üretilemeyecek. Mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri tebliğde belirtilen özellikleri karşılayacak. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar, satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacak.  

"GEÇEN YILA KADAR AMBALAJSIZ SATILMIYORDU"

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kanatlı etlerin ambalajsız satışının yanlış olacağını daha önce defalarca dile getirdiğini söyledi. Ambalajsız olarak dökme kanatlı eti satışının, suistimalleri beraberinde getirdiğini belirten Koca, kanatlı eti üretimi yapan bütün firmaların ambalaj konusunda hassas davrandıklarını vurguladı. Koca, şöyle devam etti: "Sektörde ambalaj altyapısı zaten hazır. Ambalaj tüketicinin ne aldığını bilmesini sağlıyor. Hangi firmanın hangi tarihli ürününü aldığını bilme imkanı sunuyor. Bakanlık, sanıyorum, dökme ürünlerin sıkıntılarını gördü ve bu düzenlemeden geri adım atmaya karar verdi. Zaten geçen yıla kadar kanatlı etleri ambalajsız satılamıyordu. Umarım bu taslak yürürlüğe girer ve ambalaj zorunluluğu bu yıl geri gelir. Hijyen anlamında ambalajsız ürün çok riskli. Ambalajlı ürünün garantörü markayken, açık ürünün garantörü satışı yapan market veya kasap. Ambalajlı ürünler tüketici açısından daha avantajlı." Sait Koca, tebliğde yer alan "mekanik olarak ayrıştırılmış et kullanım sınırlamasının" yanlış olduğunu savunarak, "Dünyada birçok ülkede bu ürünler insan gıdası olarak kullanılırken, Türkiye`de kullanımı yasak. Taslakla bu ürünlerin kullanımının yasaklandığı alanlar daha da genişliyor. Halbuki bunlar insan gıdası olabilecek, sağlık riski olmayan ürünler. Bu konuda da geri adım atılmalı" diye konuştu. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar da "Hijyen tek başına yeterli değil. Ürünlerin içeriğine bakılmalı. Katkısız ürünler piyasaya sunulmalı" ifadelerini kullandı.