SUNUŞ:
Erzurum?un Oltu ilçesinde üretilen Oltu kır çiçeği balı, yapılan muayene ve analiz sonuçlarına göre Türkiye?nin en kaliteli balı olarak yerini alırken, Bursa?daki ve İstanbul?daki Erzurum günlerinde Oltu kır çiçeği balı tanıtılacak. Oltu?da arıcılık yapan Cemil Özdemir ile Erzurum?da bal üretimini ve sektörün sorunlarını konuştuk. Özdemir, en çok bal üretimi yapan Ordulu arıcıların dahi Erzurum?da bal üretimi yaptığını belirterek, kentin yerel üreticilere daha çok sahip çıkmasını istedi.
Özdemir ile yaptığımız röportajı sunuyoruz.
HABER: Gamze İSPİRLİ
FOTOĞRAF/GÖRÜNTÜ: Kerim BURUCU
Bizler sizi yakından tanıyoruz? Okuyucularımıza ve takipçilerimize kendinizden bahseder misiniz?
Otlu doğumluyum, yıllardır ticaretle uğraşıyorum. İhracatçılar Birliği Başkanlığı yaptım. Babam 60 yıldır arıcı olduğu için bu sektöre girdim Erzurum Oltu?nun Karadağ köyünü tercih ettik. Marketçilik yaptığım yıllar Türkiye?nin çeşitli illerinden bal satın alıyordum, en kaliteli balın yöremiz balı olduğunu tespit ettik. Bu açıdan bal üretimi yapmaya karar verdim.
Organik bal üretiyorsunuz bu konudaki sertifikalarınız neler?
Ankara Biomel firması ile çalıştık, firma bal üretimimizi takip ederek, iki yılın sonunda sertifika kuruluşları gelip, numune alıp Ege Üniversitesine gönderildi, balımızın laboratuar değerleri olumlu olduğu için sertifika aldık, balımızın sertifikası tüm ilgili kurumlara gönderildi.
Aldığımız analiz raporunun sonuçlarına göre balımız Türkiye?nin en kaliteli balı olarak bilinen anzer balını birçok alanda geride bırakarak yüzde 95?lik güvenilirlik akreditesi aldı
İşte balımızın laboratuar sonuçları:
Sayın Özdemir, bal sektöründe istismar çok oluyor? Tüketici nelere dikkat etmeli?
Tarım Bakanlığı bu konuda duyarlı olmalı, glikoz katkılı ürünler bal diye satılıyor, Tüketiciler, tarım gıdada tahlil yaptırabilirler, tüketiciler güvendiği esnaftan alışveriş yapsınlar, sizinde söylediğiniz gibi bal sektörü istismara açık bir sektör, bal şekerleniyorsa kristalize oluyorsa doğal baldır. İhracatçılar Birliği Başkanlığı yaptığım dönemlerde Rusya?dan gelenler kristalize olmuş balları tercih ederlerdi. Kristalleşmiş ballar doğal baldır.
Sayın Özdemir, Bursa ve İstanbul?da yapılacak olan Erzurum günlerinde Erzurum balı tanıtılacak, bu konuda nasıl bir çalışma yapacaksınız?
Hemşehrilerimiz ve misafirlerimiz standımıza gelsinler, Bursa?da ve İstanbul?da yapılacak, Erzurum?un günlerine tüm hemşerilerimizi bekliyoruz. Standımızı mutlaka ziyaret etsinler, Orada ayrıca Erzurum?a özgü diğer ürünlerde tanıtılacak. Markalaşma kavramına önem vermek için birbirimize sahip çıkıp, yerel üretimi desteklemeliyiz.
Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Bu işi geliştirerek, sözleşmeli arıcılarla birlikte paketleme tesisi kurup, dünyaya tanıtacağız. Ordu bal üretiminde ilk sıralardadır, ancak oranın arıcıları dahi Erzurum?a geliyor, bizim potansiyelimizden yararlanıyor, Türkiye?nin hemen hemen bütün arıcıları Erzurum?a geliyor, Erzurumlu arıcılara destek olunmalı, örneğin Karadenizde, rutubette bal olmaz yağmurda bal olmaz, Karadenizli üreticilerde burayı tercih ediyor. Bunları iyi görmemiz lazım üründe bizim olsun, potansiyeli de biz kullanalım, Vali beyden ve siyasilerimizden destek bekliyoruz. Sayın Binali Yıldırım?ı tebrik ediyorum, Erzincan balını tanıtıp, festival düzenliyor. Bunlar örnek alınmalı değerlerimize sahip çıkmalıyız.
Bal fiyatlarınız nasıl?
Afaki rakamlar değil, doğal antibiyotik olduğu için sağlık için herkes tüketmeli, kışın özellikle grip olmamak için öneriyoruz. 20 liraya reçel satılan yerde 15 liraya bal satılıyorsa bu durum balın sahte olduğu anlamına gelir, tüketici sağlık için doğal ve gerçek balı tercih etmeli.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=jeDe8WPUJro