Atatürk Üniversitesi akademisyenleri, diyabet, yanık, darp ve yatalak hastalarda görülen yatak yaraları için bitkisel bir ilaç geliştirdi. Gönüllü hastalarda yapılan denemelerinden başarılı sonuçlar alınan kremi piyasaya sürmeyi planlayan Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çelik öncülüğündeki akademisyenler, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan destek bekliyor. ilacın piyasaya sürülmesi için yaklaşık 2 milyon TL'ye ihtiyaç duyuluyor.
Erzurum Yeni Medya Derneği Başkanı Gamze ispirli ve Başkan Yardımcısı Gülcan Nazlı'ya önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çelik, ilacın geliştirilmesine katkı sağlayan ekibe teşekkür etti.
Prof. Dr. Murat Çelik, asistanı Doç. Dr. Ufuk Atmaca ile yaklaşık 14 yıl önce yaraları iyileştirici krem geliştirmek için çalışma başlattı, Literatürde bilinen bir molekülün biyoaktif olduğunu belirleyen Çelik ve Atmaca, bu bileşiğin kimyasal yollarla sentezinin pahalı ve çok uzun sürmesi üzerine aynı fakültede biyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Barış'tan destek istedi. Prof. Dr. Özlem Barış, çeşitli mantarlar üzerinde deneme yaptı. Prof. Dr. Barış, geliştirilecek ilaç için istedikleri bileşiğin sentezini mantarla yaptı. Barış ve akademisyenlerin MC9 adını verdikleri mantarla molekülün kullanılabilir hale gelmesi çalışmaları 3 yıl sürdü.
Prof. Dr. Murat Çelik, yaklaşık 14 yıl önce yaraları iyileştirici krem geliştirmek için çalışma başlattıklarını belirterek, şunları söyledi: ‘’ Benim bir hayalim vardı. İnsanlığa nasıl katkı sağlayabilirim. Bu gün bu hayalimi gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyorum. Geliştirdiğimiz kremin yerli ve milli bir ilaç olmasını istiyoruz. Araştırma ve geliştirme fikirlerim, bana her vakit destek veren ve teşvik eden Prof. Dr. Metin Balcı ile başladı. Ekip ruhuyla yerli ve millî bir ilaç geliştirdik. Farmakoloğumuz Prof. Dr. Zekai Halıcı, Mikrobiyolok Prof. Dr. Özlem Barış, Doç. Dr. Ufuk Atmaca ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Abdülkerim Algan ile birlikte çalışmalarımızı yürüttük. Efektif yöntemle Dünyada ve Türkiye’de bir ilk molekü sentezledik. Kremin suda çözünür olması da bizim için önemli. İlacın etkin olabilmesi için suda çözünürlüğünün yüksek olması gerekiyor. Yoğun bir tedavi uygulanırsa şeker hastası yaralarının 1 ayda toparlanmaya başladığını gördük. Gönüllü hastalarda uyguladık. Kesilecek olan ayağının geliştirdiğimiz kremle kurtarıldığını tespit ettik. Doktor kontrolünde yapılan çalışmalarda ilacın iyileştirme başarısı tespit ve teyit edildi. Yani bizim işimiz yaralar. Yatak yaralarında ve şeker hastalığı yaralarında bu etken hiperbarik oksijene ihtiyaç duymadan kullanılan bir ilaç. Yüzde yüz doğal bitki içeriğiyle hazırladığımız steril doğal bir ürün. İçeriğinde toksik etkisi olmayan bir ilaç. İlacın piyayasa sürülmesi için Sağlık Bakanlığımızdan destek bekliyoruz" diye konuştu.