Hipertansiyon konusunda açıklamalarda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Genç, çevresel etkenler ve fiziksel değişikliklerden etkilenen toplumda hipertansiyon hastalığının göz ardı edildiğini belirtti.
Genç, ?Hipertansiyon belli bir yaş grubunun ya da erişkinlerin bir hastalığı değildir. Hipertansiyon birçok hastalık için de risk faktörü özelliği taşımaktadır. Kontrolsüz-tedavisiz hipertansiyon ani bir yükseliş olduysa dakikalar saatler içerisinde, yavaş bir yükselme oldu ise süreç içerisinde çeşitli organ hasarlarına neden olmaktadır. Bu hasarlar ileriki yaşlarda ortaya çıkabilmekte ve kişinin yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkileri olmaktadır. Tedavi edilmeyen hipertansiyon, göz, beyin, böbrek ve kalp gibi organlarda hasara ve çeşitli fonksiyonel bozukluklara yol açmaktadır. Tansiyon yükselmesi hemen her zaman bulgu vermediğinden çocukluk yaş grubundan itibaren (3 yaşından sonra) rutin olarak tansiyon kontrollerinin yapılması ve gerekli ise önlemlerin erken dönemde alınıp ileriki yaşlardaki problemlerin önüne geçilmesi veya riskin azaltılması olasıdır? diye konuştu.
?ÇOCUKLARDA AŞİKAR HİPERTANSİYON YÜZDE 20`LERE ÇIKMAKTA?
Gelişmiş toplumların obezite artışı ile birlikte hipertansiyon sıklığında da belirgin bir artış gözlendiğini ifade eden Gürkan Genç, ?Çocuk hastaların ya da sağlam çocukların dahi rutin kontrollerde tansiyon ölçümleri ne yazık ki yapılmamakta ve önemsenmemektedir. Bu aşamada ailelerin bilgilendirilmesi, çocukların hasta olmasalar bile tansiyonlarının en azından yılda bir ölçülmesi gerekmektedir.
Günümüzde artık çocuklar bilgisayar başından kalkmamaları, daha fazla harekesiz zaman geçirmeleri, fazla tuzlu yemeleri nedeniyle hipertansiyon daha da önem kazanmıştır. Çocuklarda aşikar hipertansiyon oranı yüzde 4-5`lerden obez çocuklarda yüzde 20`lere çıkmaktadır. Bununla birlikte pre-hipertansiyon dediğimiz aşikar olmayan ancak yüksek olan ve hipertansiyon geliştirme riski nedeni ile takip edilmesi gereken hastaların oranı ise normal çocuklarda yüzde 12 ila 22 arasındadır. Bu nedenle çocukta hipertansiyon erişkin döneminin sağlıklı geçmesi açısından önemsenmelidir. Çocuklardaki baş ağrısı, mide bulantısı, burun kanaması, çarpıntı, huzursuzluk, görme bozukluğu, halsizlik gibi semptomların mutlaka değerlendirilmesi, semptom olmamasının hipertansiyonu ekarte ettirmediği ve gereken önlemlerin erken alınması gerekliliği hatırlanmalıdır? şeklinde konuştu.