Burun tıkanıklığı kimi zaman hafife alınsa da kişilerin hayatında ciddi problemlere yol açabiliyor. Gittikçe yaşam kalitesini düşüren burun tıkanıklığının zamanla uyku problemlerine ve yorgunluğa sebep olduğuna değinen Erzurum Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Atilla Ertaş, soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi hastalıklarında burun tıkanıklığına yol açabileceğini belirtti.
Burun tıkanıklığının genellikle pek ciddiye alınmadığını değinen Erzurum Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Atilla Ertaş, geçici çözümlerle burun tıkanıklığının giderilmeye çalışıldığını belirtti. Ertaş, oysa tıkalı bir burnun kısa vadede uyku problemleri ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olduğunu dile getirdi. Çocuk ve ya yetişkin hemen hemen herkesin burun tıkanıklığı konusunda sorun yaşadığına söyleyen Ertaş, burun tıkanıklığının tek başına ve ya bazı durumlarda horlama ve geniz akıntısı gibi yakınmalarla birlikte görülebileceğini ifade etti. Kimilerinin psikolojik nedenlerle burun tıkanıklığı yüzünden nefes alamadığından şikâyetçi olduğunu dile getiren Ertaş, kimi hastaların ise hayatına kaldıkları yerden devam edebildiklerini kaydetti.
BURUN TIKANIKLIĞI, ZAMANLA VÜCUT SİSTEMİNİ BOZUYOR
Burun tıkanıklığının akciğerlerde yeterince oksijen-karbondioksit değişimine engel olduğunu belirten Ertaş, vücutta bulunan kanın ihtiyacı olan oksijeni alamadığını söyledi. Vücuttaki oksijenin az olması ile zamanla dokuların hasar gördüğünü kaydeden Ertaş, ardından bir takım hastalıkların ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Ayrıca, vücuttaki yetersiz oksijene bağlı olarak akciğerlerin sıkıntıya girebileceğine vurgu yapan Ertaş, zaman ilerledikçe kronik akciğer hastalığının başlayabileceğine dikkat çekti. Kadınların adet ve hamilelik dönemlerinde yaşanan hormonal değişimlerin olduğunu kaydeden Ertaş, burun etlerinin şişmesini yol açarak burun tıkanıklığa neden olabileceğini söyledi. Halk arasında `burun eti` olarak bilinen konkalarında burun tıkanıklığına neden olabileceğini ifade eden Atilla Ertaş, soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi hastalıklarında burun tıkanıklığına yol açabileceğini belirtti. Ertaş, burun tıkanıklığı için özellikle gece burundan nefes alamama, ağzı açık uyuma, horlama gibi belirtilerin bulunduğu kişilerin en yakın zamanda bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerektiğini önerdi.