Çift misinadan yapay kas üretildi

Çift misinadan yapay kas üretildi

Yapay kasların 5 yıl içerisinden insanlar üzerinde kullanılmaya başlanabileceğini açıklayan çift, insan kasından 117 kat daha fazla yük kaldırabilme gücüne sahip kas iplerinin insansı robot üretiminde, gelişmiş protezlerde, felçli hastalarda ve kalp rahatsızlıklarında kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.

Prof. Dr. Özer Göktepe, yapay kas konusunda dünyada 10 yıldan bu yana birçok bilim adamının çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Bölüm Başkanı eşi Prof.Dr. Fatma Göktepe ile birlikte bu konuyu ilgi duydukları için kendilerinin de bir süredir çalışmalar yürüttüğünü anlatan 44 yaşındaki Prof.Dr. Özer Göktepe, günlük hayatta kullanılan olta ipi misinadan yapay kas ipliklerini elde edebileceğini keşfettiklerini anlatarak şöyle dedi:

"Amerika`nın Teksas Eyaletinde bu tür çalışmaları yürüten bir ekibin `Karbonnanotüp` dediğimiz çok gelişmiş bir malzemeyi kullanarak yapay kas üretmeye çalıştıklarını gördük. Biz de bu malzemeyi kullanarak yapay kas çalışmasında bulunduk. Fakat kullandıkları malzeme son derece pahalı. Aynı zamanda bu yöntemin kendi içinde sakıncaları vardı. Aynı özelliğe sahip tekrarlanabilir, sürdürülebilir bir ürün geliştirmek mümkün değil. Karbonnanotüp dünyada sadece birkaç merkezde üretilebilen bir malzeme. Bizim bu probleme daha basit daha kolay ve ucuz bir çözüm bulmamız gerektiğini düşündük.

Araştırmalarımıza devam ederken bildiğimiz, günlük hayatta kullandığımız olta ipi misinadan bu yapay kas ipliklerini elde edebileceğimizi keşfettik. Çalışma esnasında bu malzemelerin de aynı insan kası gibi uzayıp kısalma hareketini yapabildiklerini fark ettik ve çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Bu tüm ekipte ciddi bir heyecan uyandırdı. Bu buluştan sonra çalışma tamamen bu yönde yön değiştirdi. Yapay kasın bu şekilde kolay ve ucuz bir şekilde üretilmesi ciddi anlamda insanlık için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz."

"İNSAN KASINDAN 117 KAT GÜÇLÜ"

Yapılan incelemelerin ardından misinadan ürettikleri kas iplerinin, normal insandaki kas iplerinden 117 kat daha güçlü olduğunu belirlediklerini anlatan Prof.Dr. Özer Göktepe, şöyle dedi:

"Yaptığımız incelemelerin ardından 1 kilo yapay kasın jet morun hızına eşit olduğunu belirledik. Bu kası uyarmak için çok önemli etkenler kullanabiliyorsunuz. Isıyı, ısı üretebilecek ışığı, elektriği ya da kimyasal uyarıcılarla bu kası harekete geçirebiliyorsunuz. Hatta mikrodalga ile de bu kası harekete geçirebilmek mümkün. Bu da bu kası kullanabileceğiniz alanlar için sonsuz ihtimaller ortaya çıkarıyor. Bu yapay kaslarla dış giyilebilir iskeletlerin yapılması da söz konusu olacak. Askerler normalde 80-100 kiloyu taşıyabiliyorsa bu yapay kastan yapılacak dış iskeletlerle belki 500 kiloyu taşır hale gelebilecekler. Onun ötesinde çok gelişmiş protezleri yapay kasla yapmak mümkün. Felçli, kaslarını bir şekilde kullanamayan hastalara bu yapay kas sayesinde tekrar uzuvlarını kullanma imkanı sağlamak mümkün olacak."

Ürettikleri yapay kasların insan sağlığı için kullanılabilmek için özellikle kardiyologlarla işbirliği içerisinde olduğunu anlatan NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Özer Göktepe, şu bilgileri verdi:

"Kardiyolog arkadaşlarla konuştuğumuz zaman kalbe küçük bir hareket vermenin bile hayat kurtarıcı olduğunu söyledi. Ümit ederiz ki, onlarla birlikte de çalışacağız. Bunu uygulayabildiğimiz takdirde pek çok ölümcül kalp hastalıklarının önüne geçme sansımız olacak."

Çorlu Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı 44 yaşındaki Prof.Dr. Fatma Göktepe ise, misinadan elde edilen kas ipliklerinin en önemli özelliğinin karbonnanotüp ipliklerden de daha üstün yüksek uzama ve kısalma kabiliyetine sahip olduğunu söyledi. Prof.Dr. Göktepe, "Normal insan kası yüzde 20 civarında uzayıp kısalırken ürettiğimiz kas ipliğinde yüzde 50`ye ulaştık. Gerçekten çok ciddi bir rekor. Bunun yanında önemli bir artısı da söz konusu uzama ve kısalmayı milyonlarca defa tekrar edebiliyoruz ve herhangi bir kalıcı deformasyon sağlamıyor" dedi.


Başlık