Tarih: 23.05.2024 06:31

Divanı Kale’de Türk Mutfağı Haftası Kutlandı

Facebook Twitter Linked-in

 

Haber: Bilal UYGUR

Erzurum İl Kültür Müdürlüğü tarafından 20-27 Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Erzurum İl Kültür Müdür Vekili Osman Codur Kültür Yolu Projesi içerisinde yer alan bölgede Erzurum Kalesinin karşısında faaliyete geçen Divan-ı Kale adlı restoranda basın mensupları ile bir araya geldi.

20-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftasını kutlayan Erzurum İl Kültür Müdür Vekili Osman Codur şöyle devam etti. " İçerisinde bulunduğumuz mekan Erzurum Yöresel Yemekler üzerine faaliyet gösterecek olan bir işletmemiz. Palandöken Kadın Kooperatifi tarafından işletilecek olan bu restoranın da hayırlı olmasını diliyorum. Bu bağlamda Erzurum Kültür Müdürlüğü olarak en büyük hedefimiz Erzurum'u, şehrimizi  UNESCO Dünya Gastronomi Şehirleri arasına sokmaktır.  Bunun için tüm paydaşlarımızla esnafımızla işte burada olduğu gibi kooperatiflerimizle Ticareti Odasıyla, Ticaret Borsası ile büyük bir çaba sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Codur, şöyle devam etti. 
"Erzurum olarak 55 adet tescilli ürünümüz var. Bu anlamda yani yöresel olarak tasnif edilmiş ürünlerde Türkiye 3. bir şehiriz. Hedefimiz elbette bu sayıyı daha da artırmak."

Codur; "Erzurum Ticaret Borsası ve Erzurum Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla ve Erzurum Valiliğinin de destekleri ile bazı çalışmalar yapılıyor. Amacımız 2027 yılında şehrimizi Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten sonra UNESCO Dünya Gastronomi Şehirleri arasına giren 4.şehir yapmak. Bu çalışma daha evvel Ticaret Borsası tarafından başlatılmıştı ancak yetişmedi. 2027 yılında nihayete erdirmek istiyoruz. Aslında 1500'e yakın Coğrafi İşaretli ürün çar ancak bunların yalnızca 21'i UNESCO listesine girmiş. Biz de Erzurum Kültür Müdürlüğü, Erzurum esnafı, ve Erzurum Kadın Kooperatifi olarak yöresel yemeklerin hakettiği yere gelmesi için gerekli gayreti göstereceğiz." dedi.
Codur son olarak;" Bu yıl 17-22 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivalinde de Gastro Fuarı açılması için çalışıyoruz. Bakanlığımızın da bu hususta özel bir çalışması var. Erzurum'da belirlenen yerlerde çekimler yapıldı. İnşallah Erzurum'u ve Erzurum'un yöresel yemekleri en iyi şekilde hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtacağız" dedi.

Toplantıda bir konuşma yapan Restoran sahibi aynı zamanda Palandöken Kadın Kooperatifi Başkanı Işılay Çakır ise; "Burayı Erzurum Büyükşehir Belediyemizden kiraladık. Burada Palandöken Kadın Kooperatifi olarak Erzurum'a Erzurum kültürüne hizmet etmek ve aynı zamanda Erzurum kadınının neler yapabileceğini göstermek arzusundayız. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen beye gösterdiği hassasiyet ve iyi niyeti için teşekkür ediyorum. Erzurum Kadın Kooperatifi 13 ortaklı bir kooperatif. Bu işletmede büyük oranda ortaklarımız ve üyelerimiz çalışacak. 1 Haziran resmi olarak açılışımız olacak inşallah" şeklinde konuştu. 
Çakır yemekler ve fiyatlar hakkında ise şu bilgileri verdi. " Erzurum'un yöresel yemeklerinin mevsimine göre tamamını ev yemeği lezzetinde vermeyi planlıyoruz. Başta Ayran aşı, çor tutu pancarı, Şu böreği olmak üzere dut çullaması pestil çullaması gibi yemekleri vereceğiz. Yine talep gelmesi halinde özellikle gruplara cağ kebabı da vermeyi düşünüyoruz. Yine haftanın belirli günlerinde Erzurum türkülerini içeren müzik aksamlarimiz ve bir Erzurum geleneği olan Aşıklar gecemiz olacak. Fiyatlarımız Erzurum Büyükşehir Belediyemizin sosyal tesislerindeki fiyatlar seviyesinde olacak. Yani afaki fiyatlar olmayacak"

Çakır;"Bu işletmenin her yerinde kadın olacak inşallah. Mutfağa kadın eli değecek. İşletmenizin Erzurum'a, bizlere hayırlı olmasını, Erzurum'a katkıda bulunmasını diliyorum. Katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum" şeklinde sözlerine son verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —