Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Kenan Ateş, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye`nin sağlık bütçesinin yüzde 5`inin, toplumun binde birinden azını oluşturan böbrek hastalarının tedavisine harcandığını söyledi.
Türk Nefroloji Derneğinin 23 ilde 10 binden fazla kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye`de böbrek hastalığı görülme oranının yüzde 15,7 civarında bulunduğunu, bunun ülkede 7,5 milyon civarında böbrek hastası olduğu anlamına geldiğini anlatan Ateş, buna göre her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğunu söyledi.
Ülkede hastaların daha çok hemodiyalize girdiğini, bununla birlikte evde yapılan periton diyalize giren hastalar da bulunduğunu anlatan Ateş, "Periton diyalizde sağ kalım hemodiyalize göre daha iyi. Özellikle ilk 2 yılda avantajı yüksek" diye konuştu.
Yeni geri ödeme modeli
Toplantıda daha sonra bir uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi tarafından Türkiye`nin diyaliz hizmeti harcamalarını belirli bir sisteme oturtacak yeni bir diyaliz geri ödeme modeli sunmak amacıyla hazırladığı "Türkiye`de diyaliz hizmetleri sunumu için yenilikçi geri ödeme modeli" raporu açıklandı.
Raporda, Türkiye`nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak sistemin tüm paydaşlarının çıkarlarını gözetecek geri ödeme modeli ve bu modelin uygulanmasına ilişkin bir yapı önerisinde bulunuldu.
Sosyal Güvenlik Kurumunun diyaliz hizmet sunucularına yaptığı ödemeleri, bu ödemelerin sistemlerini ve hizmet sunucularında kaliteli hizmetin teşvik edilmesini içeren rapor, Türkiye ve dünyada kronik böbrek yetmezliği ve son evre böbrek hastalığının durumunu, farklı ülkelerdeki ödeme modellerini ve Türkiye için önerilen ödeme modelini kapsıyor.
Orjinal Habere Git