Tarih: 25.12.2014 20:20
EPİLEPSİ BİR HASTALIK DEĞİL
Çocukluk dönemi boyunca çocuklar birçok kez hastalanıp, ateşlenmekte. Bu hastalıkların birçoğu basit soğuk algınlıkları sebebiyle oluşurken, bazıları ise nöbetler şeklinde görülen ateşli havale. İlk defa bebekleri havale geçiren ailelerinin korktuklarını söyleyen Erzurum Dr. Filiz Dolunay Aile Sağlık Merkezi Doktoru Hamza Yeşilyurt, bu durumla karşılaşan ailelerin neler yapması gerektiğinden bahsetti.
Erzurum Dr. Filiz Dolunay Aile Sağlık Merkezi Doktoru Hamza Yeşilyurt, beynimizin bizim bütün hareketlerimizi, duygularımızı, düşüncelerimizi kontrol eden merkez olduğunu söyledi. Beyin hücrelerinin elektriksel uyarılar sayesinde işbirliği içinde çalıştıklarını bildiren Yeşilyurt, bazen bir grup hücreden anormal elektriksel uyarının çıkabildiğini ifade etti. Yeşilyurt, havalenin beyin hücrelerinin anormal elektriksel uyarısı nedeni ile gelişen istek dışı hareketlere, bilinç kaybına, davranışlara veya hislere verilen bir ad olduğunu dile getirdi. Yeşilyurt, havalenin şekli anormal uyarının çıktığı beyin bölgesine göre değiştiğini belirtti. Yeşilyurt, bazı kişilerde, beynin ani elektriksel uyarılar çıkarmaya olan yatkınlığı nedeni ile birden fazla sayıda havale geçirmeye Sara (Epilepsi) denildiğini dile getirdi. Yeşilyurt, epilepsinin bir hastalık olmadığını, altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olduğunu kaydetti.
İLK DEFA HAVALE GEÇİREN BEBEK AİLESİNİ KORKUTUYOR
Havalenin beyin sinir hücrelerinde anormal aktivite nedeniyle oluştuğunu yineleyen Yeşilyurt, tipik olarak havale geçiren bebeğin şuurunu kaybedip, kol ve bacaklarının kasıldığına dikkat çekti. Bir kaç saniye sonra, kol ve bacaklar ile yüz adaleleri ritmik olarak seğirmeye başladığının görüldüğünü kaydeden Yeşilyurt, çocukluk hummalarının çoğunun ateş nöbetleri ile ilintili olduğunu belirtti. Yeşilyurt havale geçiren bebeklerin ailesi tarafından fark edildiğini ifade etti. Yeşilyurt, havalenin bebekte kendisini nasıl belirttiğini şöyle açıkladı. Bu belirtiler; idrar kaçırma, dişlerde kenetlenme, gözler bir yana kayması gibi. Genel olarak havalenin, 6 aylık ila 5 yaşında olan, ateş nöbeti geçiren çocuklarda meydana geldiğini söyleyen Yeşilyurt, ateşin ağır ya da hafif olması ile havale arasında bir ilintisinin olmadığına değindi. Yeşilyurt, bazen havalenin, bebeğin hasta olduğunu gösteren bir ilk belirti olabildiğini belirtti. Yeşilyurt, havale nöbetlerinin nispeten kısa olup, genellikle 5 dakikadan daha az sürdüğünü dile getirdi. Yeşilyurt, her ne kadar eskiden havale geçiren çocuğun beyninin zarar göreceği düşünülür ise de bu durumun çok nadir olduğunu söyledi. Yeşilyurt, havale nöbetlerinde hastalığın nedeni, meydana gelen ateşten daha önemli olduğunu vurguladı. Havalenin, anne babalar için korkutucu olabileceğini belirten Yeşilyurt, özellikle ilk defa meydana geliyor ise ebeveynin kendisini çok çaresiz hissettiklerini söyledi. Yeşilyurt, havale geçiren çocukların çoğunda, havale geçtikten sonra çocukların iyileştiğinin unutulmaması gerektiğine değindi.
HAVALE GEÇİREN BEBEĞE AİLENİNYAPMASI GEREKENLER
Yeşilyurt, eğer bebek ateşli iken havale geçirirse, hatırlanması gereken en önemli şeyin havalenin bir kaç dakika sonra kendiliğinden geçeceğini söyledi. Bununla beraber, bebeğinizin ateşini yavaş yavaş indirmek için bir şeyler yapılabileceğini ifade eden Yeşilyurt, bebeğin giysilerini çıkarıp, bebeğin başına ve göğsüne serin bezler koymak olduğunu dile getirdi. Bebeğin vücudunu serin su ile silinmesini belirten Yeşilyurt, sünger ile silerken alkol kullanmamaları yönünde aileleri uyardı. Yeşilyurt, havale geçtikten ve bebek kendine geldiğinde ailelerin doktora haber vermesi konusunda uyardı. Yeşilyurt, ailelerin bebeğin doktoruna ulaşamamaları durumunda en yakın hastane ve kliniğe götürmelerini önerdi. Yeşilyurt, genellikle hastanede EEG ?nin çekildiğini gerekirse tomografinin çekilip kan tahlili yapılarak tanı koyulduğunu söyleyen Yeşilyurt, çocuklarda ateş yapılan sebepler ortadan kaldırılırsa bu havalenin tekrarının olmayacağını belirtti. Yeşilyurt, havale geçiren çocuk hastaneye getirildiğin de damar yolu açılarak havaleyi dindirici ilaçlar verilir. Yeşilyurt, havale geçiren çocukta bu havale sıklığının 2-3 daha fazla olursa ilaç takviyesine başlandığını ifade etti. Yeşilyurt, verilen bu havale ilaçlarının en iyi ihtimalle 2-3 yıl içirildiğini kaydetti. Yeşilyurt, bazı hallerde bu ilaçların ömür boyu kullanılması gerekebileceğini söyledi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —