Tarih: 20.06.2022 14:54

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ VE KENTİN BEKLENTİLERİ…

Facebook Twitter Linked-in

Gamze İSPİRLİ/ Kentvizyon Haber

Erzurum Yeni Medya Derneği olarak kenttin nabzını tutmaya devam ediyoruz.

 Belirli periyotlarla kentteki kurum yöneticileri, Belediye Başkanları ve siyasileriyle bir araya gelerek, kente yapılan çalışmaları analiz ediyoruz.

Bu hafta Erzurum Teknik  Üniversitesi (ETÜ) Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Bülent Çakmak hocamızın konuğu olduk. Üniversiteler bir kentin kalkınmasında önemli bir yere sahiptir.

 Kentin bilimsel anlamda hak ettiği yere gelmesinde önemli bir lokomotiftir üniversiteler.

Önemli olan halktan kopmadan, sahada ve nitelikle iş gücüne katkı sağlayarak farklı çalışmalara imza atabilmektir.

Bir üniversitenin başarısı,  kentle entegrasyonu, öğrenci niteliği, istihdama nitelikli iş gücü üretmesi,  kent ekonomisi ve sanayisine verdiği destekle ölçülür.

Erzurum doğunun merkezi konumunda bir şehir, bugün eğer göç ve işsizlik yaşanıyorsa bu durum sadece siyasi erkin değil kentin yöneticilerininde sorunudur.

Bir gazeteci olarak, taşra üniversitesi kavramını nasıl tanımlarsın diye sorsalar;  ‘’Tozlu raflarda kalan ve kente hiçbir katma değeri olmayan bilimsel çalışmaların en önemli kazanım olarak nitelendirildiği, halktan kopuk ve insanlara tepeden bakan akademisyenlerin olduğu, aşırı güvenlik önlemleriyle vatandaşa duvarlar örüldüğü, abartılı turnikelerin yer aldığı, beyin göçünün yaşandığı, adam kayırarak akademik kadroların oluşturulduğu, aynı soy isimde olan akadmisyenlerin fazla olduğu,  katılımcı yönetim anlayışının benimsenmediği ve niteliksiz mezunların yetiştirildiği ünivesritelerdir’’ diye özetlerim.

Yıllardır bu kenti yazan bir gazeteci olarak, kentin sorununu kendi sorunum gibi algıladım.

Benim şehrim ne için Konya, Gaziantep ve Kayseri gibi illerden ekonomi ve sanayi açısından daha geride?

Hükümet gereken bütçeyi ve desteği Erzurum’a sağladığı halde ne için hak ettiğimiz konumda değiliz?

İşte bugünlerde bu soruların peşindeyim.

Rektör hocamız Prof. Dr. Sayın Bülent Çakmak ile uzun bir söyleşi gerçekleştirdik. 11 yılı geride bırakan bir üniversiteyi ele aldık.

Erzurum Teknik Üniversitesi bu yıl itibariyle 720 mezun vermiş.

Sayın Rektör, halkla ve sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli iletişim halinde.

Halktan asla kopmuyor ve kapısı herkese açık.

Kent adına birşeyler üretmek isteyen tüm akademisyenlere kapısı açık sayın rektörün ve akademisyenlerin kentten göç etmemesi için tüm imkânları seferber ediyor.

Nitelikli öğrenci profili sayın rektör için en önemli öncelikler arasında yer alıyor.

İyi bir akademisyen olma kriterlerinden biride,  yöneticilik görevinin yanında gençleri eğitmenin ve onları topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmenin her şeyden önemli olduğu sorumluluğunda olabilmek, farklı dünya görüşlerine saygı duyabilmektir, çünkü bilim evrensendir.

Bu kritere önem veren sayın rektör, öğrenciyle kendisini asla soyutlamıyor ve akademisyen olarak, sürekli sahada ve öğrencinin yanında.

Erzurum Teknik Üniversitesince ayrıca sosyal sorumluluk projeleri kapsamında koruma altındaki çocuklar ve engellilere yönelikte önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Sayın rektör, teknik üniversiteden mezun olan bir mühendisin mezun olduğunda işgücü piyasasında farkındalık oluşturabilmesini, yabancı dil ve mesleki beceri açısından rakiplerinden farklı olabilmesi yönündeki çalışmalarıda önemsiyor.

Sayın hocamıza sanayi ve ekonomiyle ilgili çalışmalarını da sorduk.

Prof. Dr.  Sayın Çakmak Erzurum Teknik Üniversitesi’nin  hedeflerinden birisinin de kamu sanayi işbirliği oluşturmak ve ARGE çalışmalarını gerçekleştirmek olduğunu dile getirerek  “Bu iki türlü olabilir. Birincisi üniversite kendi kendine soyut çalışmalar yapar ama bunun fiziki olarak gerçekleşmesi mümkün değildir. İkincisi de saha ile birlikte ilgili kurumlar bizim ihtiyaçlarımız şunlar gerçekleştirmek istiyoruz derler. Bizlerde destek oluruz. İleri teknoloji araştırma merkezimiz var. İmplant üretimi, biyoteknolojik üretimler gibi araştırma merkezlerimiz var. Erzurum’da neden bir şey yok diyebilirler. Erzurum tarım ve sağlık alanında öne çıkan bir şehir. Bu şehir üreten bir şehir olamaz mı diye sorulabilir. Bizim Erzurum’un gelişmesi için çabalarımız sürekli devam ediyor. ARGE çalışmaları üniversite olsun üretim sanayide gerçekleşsin diye düşünüyoruz. Yurtdışındaki üniversiteler bu şekilde çalışıyorlar. Teknoloji transfer ofisimiz bu şekilde çalışmalar yapıyor. Sanayicimiz ile hocalarımızı eşleştiriyoruz diyorlar. Sanayiciye gidebilmek için hem STK’lar hemde sanayicilerimizle bir araya geldik toplantılar yaptık. Kendilerini ziyarete gittikten sonra onlar bize geldiler. Ortak projelerimiz başladı. Bu çalışmalar şirketleşme suretiyle amacına ulaşmaktadır. Bir değil daha fazla projeler için çabalıyoruz. ASELSAN Sivas bizim ofislerimizde çalışmalar yapıyor. Lazer çip üretimimizde ciddi çalışmalarımız var. Onlar buraya geldiler ortak çalışmalarımız var. Mesela yerli tüfeğimizde ki nişangah kısmını kendi laboratuvarlarımızda geliştiriyoruz. Savunma sanayi başkanımızla ASELSAN Genel müdürümüzle ortak çalışmalar yapıyoruz. Teknik üniversite misyonumuz var. Ve bunu Erzurum’un gelişmesi noktasında değerlendirme amacındayız. Bazen yapığımız çalışmalar tam karşılık bulamayabiliyor tereddütler oluşabiliyor ama en azından sanayimizle sanayi odalarımızda bu üniversitenin misyonu benimsenmiş durumda. Mesela biyomedikal üretim konusunda çalışmalarımız var. Erzurum üretemez deniliyor. Bizde neden üreten şehir olmayız diyoruz. Düne kadar Sivas’tan,  Malatya’dan, Gaziantep’ten daha iyiydik. Bu şehirler Erzurum’u neden geçsinler. Erzurum’dan üstünlükleri nelerdir? Şehirde potansiyelimiz var ama dörtte birini kullanabiliyoruz. Bizim üniversite olarak kaliteli eğitim öğreteceğiz ama rutinin dışına çıkıp sanayicimizin elinden tutmamız gerekiyor. İnanıyorum ki tohumlarımız yeşerecektir. Değişim kolay değil. Ama yıllardır Erzurum’da iyiye doğru değişim dönüşüm yapalım dediğinizde zaman alıyor. Yanlış algılar oluşuyor. Sizlerinde desteği ile bu değişimi gerçekleştireceğiz” dedi.

 

ETÜde bir diğer ilgimizi çeken konu ise uzay mühendisliği bölümünün açılacak olması. Erzurum artık uzay mühendisliği eğitiminde söz sahibi olacak.

Teknik üniversite olmanın avantajlarını elinde tutan ETÜ uzay çalışmaları konusunda da ilk adımı atmaya hazırlanıyor. Uzay Mühendisliği kurma çabaları karşılık bulan ETÜ’nün YÖK’ten talebi karşılık buldu. Uzay Mühendisliği bölümünün önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçirileceğini anlatan Rektör Çakmak, “Bu konuda TÜBİTAK’ın yayınlamış olduğu bilimsel çalışma raporunda da havacılık uzay alanında birinci bölgede yer aldık. Önümüzdeki yıl bu bölümü aktif etmeyi planlıyoruz. Teknik bilimler meslek yüksekokulu açmayı planlıyoruz. Kuracağımız meslek yüksekokuluna Erzurum’da birçok sektörü personel kazandırmaya amaçlıyoruz. Bu konuda sürekli sanayicimiz ile istişare halindeyiz. Talepleri ona göre değerlendirme çabasındayız” dedi.

Söyleşimizde Erzurum Teknik Üniversitesinin emin ellerde olduğuna tanık olduk.

Başarılı bir akademisyenle Erzurum Teknik Üniversitesi, marka üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Sayın rektör hocamızı kente yaptığı çalışmalardan dolayı kutluyorum. Erzurum için yapılan her başarılı çalışmayı, dernek olarak desteklemeye devam edeceğiz.

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —