ERZURUM’UN SAĞLIĞI EMİN ELLERDE

ERZURUM’UN SAĞLIĞI EMİN ELLERDE

.

 

ERZURUM’DA GÜNLÜK 13 BİN HASTA, HİZMET ALIYOR

 

 

Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr Gürsel Bedir ile Erzurum’da sağlıktaki son çalışmaları ele aldık.  Bedir, Kentvizyonhaber Genel Yayın Yönetmeni Gamze İspirli’ye önemli açıklamalarda bulundu. 

Günlük yaklaşık 13 bin hastaya hizmet verdiklerini belirten Bedir, sağlıkta koruyucu ve önleyici hizmetleri önemsediklerini ifade etti.  Evde sağlık hizmetlerinden Erzurum’da 4 bin 300 kişinin yararlandığını belirten Bedir, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine önem verdiklerini ifade etti.

 

 

 İspirli:  Sayın Müdür, günlük kaç hasta geliyor hastanelerinize? Kaç kişi hizmet alıyor? 

 

Dr. Bedir: Şu anda 12. bin sayısını geçtik.  Erzurum bölgenin sağlık merkezi konumunda.  12bin 600, 12 bin700 rakamlarını görüyoruz. En sakin gün, hafta içi mesela perşembeler, çarşambalar biraz daha sakin oluyor. Bütün branşlarda hizmet veriyoruz.  Aciller dâhil, kadın doğum, genel cerrahi, dâhiliye, çocuk servisleri. Şu anda hepsi faal olarak çalışıyor. Polikliniklerle, ameliyatlar hepsi devam ediyorlar. Günlük 170-180 civarında ameliyat yapıyoruz. 

 

İspirli:  Sayın Bedir, Mareşal Çakmak Hastanesi kapatıldı, yerine hastane yapılacak mı? 

 

DR. BEDİR: Mareşal Çakmak Hastanesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Orada ne planlayacak, nasıl yapılacak çalışmalar devam ediyor. Bizim iki tane daha hastanemiz var. Eski Palandöken, Nene Hatun var.  Oralarda ne yapılacak, ne edilecek. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor.

 

 

 İspirli: Evde Sağlık Hizmetlerinin Erzurum’daki profili hakkında bilgi verir misiniz? 

DR. BEDİR: Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezi 444 38 33. Yaşlılık ya da her hangi bir sağlık sorunu nedeniyle sağlık kuruluşlarına ulaşmada zorluk çeken hastalara evde verilen sağlık hizmeti evde sağlık hizmeti olarak adlandırılır. 

Evde bakım hizmetleri hakikaten devletin uyguladığı en iyi hizmetlerden bir tanesi. Sö1.000'de 0.2’si kadar bir nüfusa hitap et. Bu da bizde 1.500 kişi falan ediyor. Aşağı yukarı 1.500 kişi ediyor. Ama bizim mesela şu anda evde sağlık hizmeti verdiğimiz hasta sayısı 4 bini geçti. 4 bin 300 'lerde.  Biz bunu biraz daha genişlettik. Dedik ki normal kronik hastalığı olanlar, hastaneye ulaşımda zorluk çekenler falan hepsini biraz daha kriterleri genişletip 4300’e çıktık. Hastalarımıza yıl içerisinde ortalama 9-10 ziyaret yapıyoruz. 

 

 İSPİRLİ: KETEM hizmetleri konusunda bilgi alabilir miyiz? 

DR BEDİR:  Çağımızın en çok korkulan hastalıklarından kansere karşı erken teşhis ve tarama çok önemli. KETEM’de toplamda en çok görülen 3 kanser türü olan kalın bağırsak kanseri teşhisi için gaitadan gizli kan bakımı, rahim ağzı kanseri teşhisi için smear alımı ve meme kanseri teşhisi için klinik meme muayenesi ve son teknoloji mamografi cihazı ile ücretsiz mamografi çekimi yapılmaktadır. Özelikle bu 3 kanser türünün erken teşhis edilmesi halinde tedavisinin çok kolay ve kesin olduğu bir gerçek. Vermiş olduğumuz eğitim ve seminerlerle kanser konusunda vatandaşlarımızı aydınlatıyoruz. Onları teşhis, tedavi ve eğitim için merkezimize davet ediyoruz. Erzurum’da büyük bir tırımız var tam donanımlı, içerisinde mamografi cihazımız mevcut. İlçelerde programlar düzenliyoruz.

 

İSPİRLİ: Sayın Bedir yaptığınız kanser tarama ve analizlerinde yaş sınırını nasıl tasnif ediyorsunuz?

 

DR. BEDİR: Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığındaki kadınlarımıza 5 yılda bir HPV (human papilloma testi) bakıyoruz, ikincisi kolon kanseri, kolon kanseri için 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerimize 2 yılda bir gaitada gizli kan bakıyoruz ve son olarak meme kanserini tarıyoruz. Meme kanserinde ise 40 ile 69 yaş aralığındaki kadınlarımıza 2 yılda bir mamografi çekimi yapıyoruz.

 

İSPİRLİ: Sayın Bedir koruyucu ve önleyici hizmetler konusunda ne gibi hizmetlere imza atıyorsunuz?

DR. BEDİR: Gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini, ciddiyetini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, hastanın farkında olmadığı hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce teşhis edip tedavinin hastalığın erken döneminde yapılmasını sağlayan hastalık öncesi sağlık hizmetlerini kapsamaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri tehlikenin kendisine karşı bir mücadele şeklidir. Tehlikenin önlenmesi, temelde birey ve toplum güvenliğine bir katkıyı ifade etmektedir. Bu birinci aşamadaki işlevler gerçekleşmezse insan sağlığının kaybı, can kaybı, üretim ve verim kaybı, yaşamın anlamının yitirilmesi, ekonomik kayıp meydana gelebilir.  Bu doğrultuda yaşlılarımızın sağlık muayenesini önemsiyoruz. Tanı almamış hastalıklarını teşhis etmeye çalışıp, onları sağlık açısından bilinçlendiriyoruz. Hastalıklarla ilgili bilinçlendirme semineri düzenliyoruz.

 

 

İSPİRLİ: Sayın Bedir, Erzurum’da hekim sıkıntısı yaşanıyor mu?

DR BEDİR: Erzurum’da hekim sıkıntımız yok. Sadece yan dallarda özellikle çocuk birimlerinde asgari düzeyde doktor sorunu var, bunun nedeni de bir branşta sadece bir doktorun çalışabilmesi o konudaki taleplerimizi bakanlığımıza iletiyoruz.

 İSPİRLİ: Erzurum’da da ülke geneline paralel olarak gündeme gelen bağımlılıkla mücadele konusunda neler söyleyeceksiniz?

DR BEDİR:  Şu an Erzurum madde bağımlılığı konusunda olumsuz bir durumda değil.  Diğer kamu kurumlarıyla sürekli istişarelerde bulunup aylık toplantılar düzenliyoruz. Bu konudaki durumu analiz edip önleyici bilinçlendirme eğitimleri düzenliyoruz.

HABER: Gamze İSPİRLİ/ Yaşar ÖZEN