ETB Başkan Adayı Cellat, iddialı projelerini anlattı

ETB Başkan Adayı Cellat, iddialı projelerini anlattı

.

Haber: Nurettin DUMLU

 

Erzurum Ticaret  Borsası (ETB) Başkan adayı, Abdurrezzak Cellat, Erzurum için önemli projeleri olduğunu belirterek, kentin kalkınmasında kurumlar aradçsı sinerjinin önemine değindi. 
Kolektif çalışma bilincinin önemine değinen Cellat“ ‘Ortak akıl, ortak fikir ve üyelerimizle çözüm için el ele vererek, üreterek kalkınacağız.’ şiarıyla Erzurum’da tarım ve hayvancılığı da geliştireceğiz.” dedi.

Erzurum Ticaret  Borsası (ETB) Başkan adayı, Abdurrezzak Cellat, yapılacak olan seçimler öncesinde Erzurum’un tarım ve hayvancılık sektörü hakkında bir dizi açıklamalarda bulundu. Başkan adayı Cellat, “Erzurum’un tüm dertlerini, tüm sıkıntılarını biliyorum. Ve kanayan yaralara  ortak akılla kesin çözüm üretmeyi planlıyoruz.” diyerek  Erzurum çiftçisinin, esnafının ve tabi tüm halkının her şeyin en iyisine layık olduğunun altını çizdi.

“Amacım: Erzurum’u Yine Ticaret Merkezi Yapmak”

ETB Başkan adayı Abdurrezak Cellat, “Bizler bu göreve talip olduğumuz zaman  en azından bu İpek Yolunun  yeniden canlandırılabilmesi için ve şehrimizin eski cazibesini kazanmasını sağlamaya çalışacağımız bilinmelidir.” şeklinde konuştu.

 

“Önceliğimiz Erzurum ve Erzurum Halkına Hizmet”

Başkan Adayı Cellat, Erzurum çevre ilçelerindeki süt üreticilerin sıkıntılarına değinerek şu ifadelere yer verdi;

Süt Alım Projesi kötü bir proje değil. Ancak iyileştirmek lazım. Yanlış yürütülüyor. Önerilerde ve ikazda bulunuyorum. Ancak bir karşılığı yok. Sivas'tan Erzincan'dan süt geliyor. Biz buna karşı değiliz. Ama önceliğimiz süt üreten ilçelerimiz olması lazım. Tekman, Karayazı vb. ilçelerimizin çiftçileri öncelikle bu projeden faydalanması lazım ki şehrimiz gelişsin. Örneğin bu yıl Tekman'da sütun litresi 3 TL'ye satıldı. Allah'tan reva mı? Peki neden? Çünkü Erzincan'dan Sivas'tan, Kayseri'den süt getireceğine Tekman'ın sütünü esnafa kazandır. Şuan bu proje Erzurum'da sadece yakın ova köylerinde işliyor.Mandıracı oradan zaten alıyor yakın köyler zaten. Karayazı Hınıs Horasan dan niye almıyorsunuz. Önemli olan uzak yerlerden almak, pazar şansı olmayan köylerden almalısın ki bir şeyler gelişsin. Bunun bir maliyeti vardır. Ona göre hesap yapılır. Bu köylerden eğer sütü değerinde alınmaz ise köylü ineğini,koyununu ya satacak ya da kesime gönderecek. Sonrasında da hayvancılık bitme noktasına geliyor. Soğuk Süt Zinciri projesini her platformda anlatıyoruz. Ama içi boşalmış ve amatörce yapılıyor.

Çözümü de çok basit; yakın köylerde  bu işi mandıracılara devir etmek uzak yerlerde ise soğuk zincir depolarını kurmak ya da kendi araçlarımızla günü birlik almak.  Bir de şu çözüm de düşünülebilir. Süt Kooperatifler var, onlarla da iş birliği içerisinde hareket edip her iki tarafında çıkarı doğrultusunda çözümler üretilebilir.

Dışardan gelen süte karşı değilim. Ama kendi insanimin sütü değerinin çok altında verilince dökülünce işte ben o zaman karşı olurum. Bakın ETSO'ya ait bir sürü tank öylece duruyor. O kadar yatırım yapıldı. Niye köylere gitmiyor, toplamıyor. 

“Erzurum'da Süt ve Süt ürünlerinde Katkı Maddesi  Yok”

ETB Başkan Adayı Cellat, Erzurum’da üretilen süt ve süt ürünlerinde katkı maddesinin  olmadığını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti; Erzurum'da Süt ve süt ürünlerinde katkı maddesi konusunda bir sıkıntısı yok. Gönül rahatlığı ile tüketilebilir.  Ancak kalitede bir nebze düşüş yaşandı diyebiliriz. Ben mecliste süt ürünlerini temsil ediyorum. Yani işin içerisindeyim. Gereken tüm denetimlere şahit oluyorum. Üreten tüm firmalar, bu konuda hassas olduğunun altını çizelim.

“Erzurum Marka Değerinde de Çalışacağız”

Komşu illerimizde de var marka değeri kazanmış ürünler var. Örneğin Kars Kaşarı,Erzincan Tulumu gibi. Bizim de Civil Peynirimiz var. Ve bu peynirimiz gerçekten ülke genelinde çok sevilerek tüketiliyor. Daha çok tanıtım ile daha ön planda tutmayı hedefliyoruz.

Ben her zaman şöyle diyorum; Devlet bize kravat takmasın bize gömlek giydirsin biz kravatı takarız. Bunun açıklaması da şu: bize destek verildiğinde sadece tek yönlü olmaması. Örnek vermek gerekirse, doğuda kış uzun sürdüğü için verim de az oluyor.Yani sadece hayvan verme desteği yetmiyor. Yem gibi girdiler çok fazla. Dolayısıyla Erzurum'da hayvancılık bitme noktasında.

Besicilik anlamında da çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Erzurum Büyükşehir Belediyesiyle ve ilgili kurumlarla bir proje ile besicilik anlamında Erzurum'u daha da ilerleteyeceğiz.

 

 



Başlık