Meclis Salonu?nda düzenlenen ve Kadın Girişimciliği Uzmanı Belgin Güzeltan?ın konuşmacı olduğu seminere, ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Yılmaz, kurul üyeleri ve işletme sahibi iş kadınları katıldı. Seminerde ilk olarak, ?Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı? hakkında bilgi veren Belgin Güzeltan, kadınların iş dünyasına katılımını teşvik etmenin, her ülkenin ekonomik potansiyelini tam olarak ortaya çıkmasında hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Kadın girişimciliğinin istihdam sağlanmasında ve ekonomik büyümenin hızlandırılmasında önemli bir rol oynadığını dile getiren Güzeltan şunları söyledi: ?Ancak kadın işletmeleri, gelişmek ve büyümek için ihtiyaç duydukları finansmana ve bilgi birikimine ulaşmakta giderek daha fazla zorluklarla karşılaşıyor. Biz, bu zorlukların aşılması, kadınların iş dünyasına daha fazla entegre edilmesi ve ekonominin tam gaz gelişmesi için kadın girişimcilerin, katılımcı bankalarımızın ve ülkemizin elinde bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.?
Seminerde, kadınların işletmelerini geliştirmek için ihtiyaç duyduğu finansman ve danışmanlık destekleriyle ilgili de bilgi veren Güzeltan, özellikle finansman temin etmenin, kadınlar tarafından yönetilen küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşılaştığı en büyük zorluklardan birisi olduğunu belirterek, ?Donörlerimizin katkıları sayesinde, yerel bankalarla ortaklık kurarak kadın girişimcilerin yatırım yapmak ve büyümek için ihtiyacı olan finansmanı bulmalarını sağlıyoruz. Kadınları bankacılık sistemine dahil etmenin iki taraf için de büyük bir fırsat sunduğunu göz önünde bulundurarak, kadın müşterilerine daha iyi hizmet vermelerine yardımcı olmak için katılımcı bankalarımızla da yakın bir şekilde çalışıyoruz. Katılımcı bankalarımız, kadın işletmelerinin ihtiyaçlarına ve özelliklerine odaklanan özel ürünler geliştirdiler? diye konuştu.
Konuşmasında kadın işletme sahiplerinin, program kapsamındaki ?İşletme Merceği? uygulamasını kullanarak değişime adım atabileceklerini kaydeden Güzeltan şöyle devam etti; ?İşletme Merceği; işletmenizi daha yakından incelemenize yardım eder. Bu uygulama, ayrıntılı bir anket aracılığıyla; ?finans yönetimi ve performans?, ?pazar bilgisi?, ?pazarlama ve satış?, ?insan kaynakları?, ?strateji ve organizasyon?, ?risk yönetimi? ve ?operasyonlar? olmak üzere yedi temel alanda işletmenizin yönetimine odaklanacaktır. İşletme Merceği, sağladığınız bilgileri analiz ederek işletmenize yeni bir bakış açısıyla bakmanıza, güçlü olduğunuz yanları ve en önemlisi de gelişim fırsatlarını belirlemenize yardım edecektir.?
Katılımcı kadınlara, kendi işletmelerinin patronu olan diğer girişimci kadınlarla tanışmalarını, işletmelerini bir üst düzeye nasıl taşımayı planladıklarını ve benzer zorlukları nasıl aştıklarını öğrenmelerini tavsiye eden ve işletmenin finanse edilmesi, geliştirilmesi, liderlik ve yönetim becerilerinin güçlendirilmesi gibi konular üzerinde duran Güzeltan ayrıca, bankaların kredi başvurularını nasıl değerlendirdiğine ilişkin teknik ipuçları ve püf noktalarından, kişisel bir marka oluşturmayı öğrenmeye kadar birçok farklı konuda kadın işletme sahiplerini bilgilendirdi.
Seminerin sonunda, ?Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı? kapsamındaki ?İşletme Merceği? uygulamasıyla ilgili katılımcılara yönelik anket çalışması yapıldı.