Tarih: 27.02.2014 21:45
HSYK Düzenlemesi Yürürlülüğe Girdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün dün onaylayarak Başbakanlık`a gönderdiği, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun (HSYK) yapısında değişiklikler içeren ve komisyon ile Genel Kurul aşamalarında Meclis`te sert kavgalara neden olan 6524 sayılı Yasa`nın Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanmaması tartışmaya neden olmuştu.
Başbakanlık kaynakları, metnin baskıya yetişmediğini ifade ederken; CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bu durumu CHP`nin Anayasa Mahkemesi`ne başvuru sürecini geciktirmeye yönelik bir tutum olarak değerlendirdi. CHP`liler, Adalet Bakanlığı`nın atama listeleri yapmak için süre kazanmak istediğini de savundu. Bu tartışmaların ardından HSYK yasası, bu akşam Resmi Gazete`nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İktidar ile cemaat arasında yaşanan gerilim çerçevesinde gündeme gelen, Meclis`te kanlı kavgalara neden olan, kurulun bütün personelini görevden alan HSYK Yasası`yla ilgili ilginç bir gelişme daha yaşandı.
İKİ YASANIN YAYIMLANMASI BEKLENİYORDU..
Cumhurbaşkanı Gül, 6524 sayılı HSYK yasasını dün öğlen saatlerinde onayarak Resmi Gazete`de yayımlanması için Başbakanlık`a gönderdi. Gül, aynı gün 6525 sayılı ağırlıklı olarak AFAD ile ilgili düzenlemeleri içeren yasayı da onayladı. Resmi Gazete`de bugün iki yasanın yayımlanması bekleniyordu. Ancak sadece 6525 sayılı Yasa Resmi Gazete`de yer aldı. HSYK Yasası, Resmi Gazete`de yer almadığı için yürürlüğe girmedi.
CHP BAŞVURU YAPMADICHP yönetimi de, yasa yürürlüğe girmediği için bugün Anayasa Mahkemesi`ne yasanın iptali için başvuruda bulunamadı. Başbakanlık kaynakları, metnin baskıya yetişmediğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise yasanın Köşk`ten Başbakanlık`a gönderildiğini ve yayımlanmamasının Köşk`le bir ilgisinin olmadığını dile getirdi.
CHP`DEN TEPKİHamzaçebi, bugün TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Gül`ün HSYK`nın yapısına ilişkin kanunu anayasaya aykırılık tespitinde bulunmasına rağmen onaylamasını eleştirdi. Gül`ün önceki gün yasayı onayladığını açıkladığına, ancak yasanın henüz Resmi Gazete`de yayımlanmadığına dikkati çeken Hamzaçebi, "Yasanın Resmi Gazete`de yayınını takip ediyoruz, yayınlanır yayınlanmaz yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi`nde yürütmeyi durdurma talepli iptal davasını açacağız" dedi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:
ATAMA LİSTESİ"Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte hükümet, daha doğrusu Adalet Bakanı bu boşalan görevlere bir anda atama yapabilecektir. Tahminim Adalet Bakanı böyle bir planlamanın içerisindedir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte görevleri sona erecek kişilerin yerine yeniden atama yapılması planlanmaktadır. Bunun eş zamanlı olması yönünde bir çalışmanın yürütüldüğü kanaatindeyim. Ancak biz anayasaya aykırı olan bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi`ne götürmekten kaçınmayacağız. Dün (önceki) gece saat 01.00 civarında HSYK yasası değil ama ondan daha sonra kabul edilmiş olan AFAD Yasası, Resmi Gazete`de yayımlandı. Mükerrer gazeteleri takip ediyoruz, onlarda da yayınlanma yok. Hükümet muhtemelen orada yapacağı atamalarla ilgili bir planlamanın içerisindedir. Bizim Anayasa Mahkemesi`ne başvurumuzla ilgili süreci geciktirmeye yönelik bir planlamanın içerisinde olabilirler. Böyle bir planlama var ise ben yasanın yarın öğleden sonra gibi Resmi Gazete`de yayımlanacağını tahmin ediyorum."
Bu gelişmelerin ardından 6524 sayılı yasa, bu akşam saat 20.00 sıralarında Resmi Gazete`nin mükerrer sayısında yayımlandı. CHP`nin, yasanın iptali için yarın Anayasa Mahkemesi`ne başvurması bekleniyor.
DEĞİŞİKLİK NELERİ DEĞİŞTİRDİKanun uyarınca HSYK, adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma ile hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması konularına münhasır olmak üzere genelge düzenlemekle görevli olacak.
HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı, ilgili dairenin teklifi üzerine hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemleriyle inceleme ve soruşturmaya yer olmadığına ilişkin işlemlere "olur" vermekle görevli olacak. Başkan, Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atayacak. Kurul üyeleri hakkındaki suç soruşturmasıyla disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin bu kanunla verilen görevleri yerine getirecek.
HSYK Genel Kurulu, üyeler hakkındaki suç soruşturmasıyla disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin görevleri yerine getirecek. Adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma ile hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması konularına münhasır olmak üzere yönetmelik çıkaracak, genelge düzenleyecek.
-Üyelerin görevlerini bakan belirleyecekHSYK Başkanı, üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını belirleyecek. Daire başkanları, her dairenin kendi üyeleri içinden üye tamsayısının salt çoğunluğuyla belirlenecek iki aday arasından Genel Kurul`ca seçilecek. Genel Kurul`un ilk toplantısında toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması halinde 3 gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kişi, daire başkanı seçilmiş sayılacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı daire başkanı seçilemeyecek.
HSYK Üçüncü Dairesi`nin, hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını Kurul müfettişleri veya müfettiş yetkilerini haiz kıdemli hakim veya savcı eliyle araştırma ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri için teklifte bulunma görevine, inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemler de eklenecek.
HSYK Genel Sekreterliği Genel Sekreter, biri idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 5 genel sekreter yardımcısı ile yeteri kadar tetkik hakimi ve bürolardan oluşacak. Genel Sekreter adaylarının belirleneceği toplantıya HSYK Başkanı katılamayacak. Seçimde her kurul üyesi bir adaya oy verebilecek. Seçim için yapılacak ilk toplantıda toplantı ya da karar yeter sayısı sağlanamaması halinde 3 gün içinde ikinci toplantı yapılacak. Bu toplantıya katılanların en çok oyunu alan 3 aday, teklif edilmiş sayılacak.
-Genel sekreter yardımcılarını bakan atayacakGenel sekreter yardımcıları, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar arasından, muvafakatleri alınarak, HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı tarafından atanacak.
HSYK tetkik hakimliğine, hakimlik ve savcılıkta fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarıyla Kurul hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından Birinci Daire tarafından teklif edilen adaylar arasından Genel Kurulca geçici veya sürekli çalıştırılmak üzere atama yapılacak.
Kurul personeli naklen veya açıktan atama yoluyla atanacak. Naklen atamalar HSYK Başkanı tarafından yapılacak. Açıktan ilk kez devlet memurluğuna atanacaklar, memurluğa giriş sınavında başarılı sayılanlar arasından, HSYK Başkanı tarafından oluşturulacak 3 kişilik komisyonun sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınavının sonucuna göre Başkan tarafından atanacak. Sınavla ilan edilecek kadro sayısının 5 katı aday çağrılacak.
-Teftiş Kurulu bakana karşı sorumlu olacakYasa, Teftiş Kurulu başkan yardımcısı sayısını ikiden üçe çıkarıyor. Üçüncü Daire Başkanı`nın gözetiminde görev yapan Teftiş Kurulu Başkanı, Adalet Bakanı olan HSYK Başkanı`nın gözetiminde görev yapacak. Teftiş Kurulu Başkanı, HSYK Başkanı`na karşı sorumlu olacak. Teftiş Kurulu, HSYK Başkanı tarafından verilen görevleri yerine getirecek.
Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcıları birinci sınıf hakim ve savcılar arasından muvafakatleri alınarak HSYK Başkanı tarafından atanacak. Kurul başmüfettişleri, Teftiş Kurulu`nda fiilen 5 yılını doldurmuş, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş müfettişler arasından, kıdem sırasına göre Genel Kurul tarafından atanacak.
Kurul müfettişleri, Birinci Daire`nin teklif edeceği adaylar içinden Genel Kurul tarafından atanacak. Adalet müfettişliğinden Kurul müfettişliğine veya Adalet Bakanlığı iç denetçiliğine, Kurul müfettişliğinden adalet müfettişliğine veya bakanlık iç denetçiliğine, bakanlık iç denetçiliğinden adalet müfettişliğine veya Kurul müfettişliğine muvafakat alınarak atama yapılabilecek. Bu atamalarda, önceki denetim biriminde geçen süre, yeni birimde geçmiş sayılacak. Müfettişlik ya da iç denetçilikten ayrılanların, yeniden bu görevlere atanmaları durumunda da süre bakımından aynı kural geçerli olacak.
-HSYK üyeliğine seçimde 1 aday için oy verilecekYargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi genel kurullarıyla birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından HSYK üyeliğine yapılacak seçimlerde, ancak 1 aday için oy kullanabilecek. Birden fazla aday için oy kullanılması halinde, verilen oy geçersiz sayılacak.
Yasa, HSYK Genel Kurulu`nun toplantı yeter sayısında da değişiklik yapıyor. Mevcut kanuna göre en az 15 üyeyle toplanan ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar alan HSYK Genel Kurulu, yasanın yürürlüğe girmesiyle üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanacak ve karar alacak.
Genel Kurul`un toplantı günlerini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı tespit edecek. Başkan, gereken hallerde veya üye tamsayısının salt çoğunluğunun, görüşülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantı çağrısı yapabilecek.
Genel Kurul`un toplantı gündemi başkan tarafından, işin önemine, ivedi veya süreli oluşuna göre düzenlenecek. Gündemde, ancak düzenlenmesinden sonra ivedi ve süreli işlerin ortaya çıkması halinde ve toplantı gününden en az bir gün önce başkan veya üyelerden birinin yazılı talebi üzerine Genel Kurul üye tamsayısının salt çoğunluğunun kararıyla değişiklik yapılabilecek. İvedi ve süreli olmayan talepler ele alınmayacak. Gündemdeki işlerden birinin, sırasından önce ya da sonra görüşülmesi, ertelenmesi veya gündemden çıkarılması aynı usule tabi olacak.
-Personelin görevi sona erdiYasanın yürürlüğe girmesi ile HSYK`da görev yapan Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin görevleri sona erdi.
Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 10 gün içinde HSYK Başkanı tarafından Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcıları atanacak. Genel Kurul, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 10 gün içinde genel sekreter adaylarını belirleyecek ve HSYK Başkanı, sonraki 3 gün içinde bu adaylar arasından Genel Sekreteri atayacak.
HSYK`nın seçimle gelen üyelerinin, disiplin suçu oluşturan eylemleri sebebiyle haklarında yürütülecek disiplin soruşturması HSYK Başkanı, disiplin kovuşturması Genel Kurul tarafından yapılacak. HSYK Başkanı, ihbar ve şikayetle ilgili, doğrudan veya yaptırdığı inceleme sonucuna göre soruşturma açılmasına yer olmadığına ya da soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar vermesi halinde, üyeler arasından 3 kişilik soruşturma kurulu görevlendirecek. Soruşturma kuruluna yaşça büyük olan üye başkanlık edecek. Soruşturma kurulu, disiplin cezası verilmesine yer olup olmadığı hakkındaki kanaatini belirten bir rapor hazırlayarak HSYK Başkanına verecek. Başkan, soruşturma sonucunu ilgiliye yazılı olarak bildirecek ve dosyayı kovuşturma işlemlerinin yürütülmesi için Genel Kurul`a sunacak. Genel Kurul, kovuşturma aşamasına ilişkin olarak bizzat veya vekili aracılığıyla sözlü ya da yazılı savunmasını yapmak üzere 7 günden az olmamak üzere süre verecek. Kurulun seçimle gelen üyelerinin, Kurul üyesi olmadan önceki eylemlerinden dolayı disiplin soruşturma veya kovuşturmaları HSYK Başkanı ve Genel Kurul tarafından karara bağlanacak.
HSYK`nın seçimle gelen üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarıyla kişisel suçları hakkındaki soruşturma izni işlemleri HSYK Başkanı, kovuşturma izni işlemleri Genel Kurul tarafından, kovuşturma açılması kararı ve kovuşturma mercilerinin belirlenmesi ise gösterilen yetkili merciler tarafından yapılacak. HSYK Başkanı, suç ihbar ve şikayetlerini doğrudan ya da inceleme yaptırdıktan sonra soruşturma açılmasına yer olmadığına ya da soruşturma açılmasına karar verecek ve soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, üyeler arasından 3 kişilik kurul seçecek.
Soruşturma kurulu, kanaatini belirten raporu, Genel Kurul`a sunulmak üzere başkana verecek. HSYK`nın seçimle gelen üyelerinin kurul üyesi olmadan önceki suç teşkil eden eylemlerinden dolayı soruşturma yapılması ve kovuşturma izni işlemleri bu hükümlere göre yürütülecek.
Kurulda görevi sona eren idari personel dışındaki kişiler uygun görülecek göreve, idari personel ise Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında uygun kadrolara atanacak.
HSYK tarafından çıkarılan genelgelerin tümü yasanın yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kalkacak, yönetmeliklerin bu kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek.
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl içinde, adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak HSYK üyeliği seçimlerinde, adayların meslekte 20 yıl çalışmış olma şartı aranacak. Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurulları ile Yükseköğretim Kurulu ve baro başkanlarınca Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday göstermek için yapılacak seçimlerde, her boş üyelik için bir adaya oy kullanılacak.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —