Hizmet İş Sendikası Erzurum Şubesi Kadın Komitesi Başkanı Fatma Uğur, 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, kadına yönelik şiddetin olumsuz boyutlarına değindi.
Uğur, kadına şiddetin her geçen gün arttığını belirterek, Erzurum?da yapılacak kadına şiddete hayır yürüyüşüne katılacaklarını ifade etti.
Uğur şunları söyledi:" Kadına şiddet kanayan bir yaradır. Dünyanın hemen her bölgesinde, sınır, milliyet, din ve sınıf farkı gözetmeksizin yaşanan ve son bulması için çaba sarf edilen kadına yönelik şiddet, her yastan; her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, bekâr, boşanmış, evli, kadınların maalesef acı bir gerçeği haline gelmiştir.
HAK-İŞ olarak, ülkemizde de önemli bir toplumsal sorun niteliğinde olan, son dönemlerde artan ve daha görünür bir hal alan, vicdanları kanatan kadına yönelik şiddeti, insan hakları ihlali olarak değerlendiriyoruz. Bu olayları "münferit" olarak kabul edilemez buluyoruz. Kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, yazılı-görsel-işitsel ve sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutma konusunda gösterdikleri çabalardan memnuniyet duyuyoruz. Geçmişte uğradıkları şiddeti konuşmayan, paylaşmayan, gizli tutan kadınların artık konuştuklarını, resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına daha yoğun şekilde başvurduklarını, şikâyette bulunduklarını görüyoruz??
Kadına yönelik şiddetin olumsuz boyutlarına değinen Uğur, ?? Yaşanan acı tecrübeler, kadının sosyo-ekonomik durumunun güçlendirilmesine, koruyucu hizmetlerin yaygınlaştırılmasına, şiddet mağduru kadınların desteklenmesi ve faillerin cezalandırılmasına, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesine, konuya ilişkin farkındalık ve duyarlılığın artırılmasına ve kurumlar arası koordinasyonun geliştirilmesine yönelik hala bir takım eksikler bulunduğunu, bununla birlikte yasal düzenlemelerin uygulamaya yansımasında bir takım aksaklıklar olduğunu da göstermiştir. Tüm bu aksaklıkların giderilmesinde, şiddet olaylarının önlenmesinde, şiddete uğrayan kadınların devlet tarafından daha etkili şekilde korunmasının sağlanmasında daha büyük aşama kaydedebilmek için ilgili tüm tarafların desteği, katkı ve katılımıyla hazırlanan Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı`nın bir an önce yasalaşmasının önemli olduğuna inanıyoruz. "Doğal, "Kaçınılmaz" ya da "Kader" olmayan kadına yönelik şiddetin, sadece hukuki önlemlerle ortadan kaldırılamayacağını da biliyoruz. Şiddetin nedenleri ve sonuçlarının araştırılmasının, şiddet kültürünün ve biçimlerinin irdelenmesinin ve sorgulanmasının ve zihinsel bir dönüşüm sağlanmasının gereği ortadadır. Bu çerçevede kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarında tüm kesimler sorumluluk almalıdır??dedi.