Tarih: 13.07.2015 09:29

KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN...

Facebook Twitter Linked-in

kadir_gecesi   Bugün mübarek Ramazan ayının 27. gecesiyani bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi idrak edilecek. İslam inancında önemli bir yere sahip olan Kadir Gecesi yapılması gereken ibadetler nelerdir? Bu geceyi önemli kılan gelişmeler nelerdir? İşte Kadir Gecesinde kılınacak namaz ve yapılacak dualar...
Maddi ve manevi pek çok hikmet ve rahmeti, bereket ve mağfireti bünyesinde barındıran Ramazan ayında yer alan, Yüce Yaratan`ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur`an`ın indirilmeye başlandığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece? Leyle-i Kadir?Kadrü kıymet bilme, Rabbimizin bizlere sunduğu sayısız nimetlerin farkında olma zamanı ne zaman?
İşte bu kutlu, mübarek gece bu yıl (2015) 13 temmuz Pazartesi`ye denk geliyor.
KADİR GECESİNİN ÖNEMİ
 
Ramazan ayında önemli bir yere sahip Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur`an`ın vahiy yoluyla İslam peygamberi Muhammed`e gönderilmeye başlandığı gecedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan`ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan`ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" emiştir. Kadir Gecesi, Müslümanlara göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir. Kur`an`da şöyle tanımlanmıştır:
 
"Doğrusu biz Kur`an`ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."
Kadir Gecesi`nde namaz kılıp dua eden kişi 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevap kazanır. Kadir Gecesi namazı saat kaçta kılınır, nasıl niyet edilir, kaç rekattır, kılınışı nasıldır Kadir namazında hangi dualar okunur.
Kadir Gecesi faziletleri ve önemi sebebiyle eşsiz bir gecedir, bu gecede Kur`an okuyup dua etmek 2 rekat veya 12 rekatlık namaz kılmak gerekir. Kadir Gecesi namazı her rekat Fatiha ve 3 Kadir suresi okunarak kılınır.
 
PEYGAMBER EFENDİMİZİN KADİR GECESİ DUASI
 
Kadir gecesinde Allah rızası namaz kılmak, Kur`an okuyarak duayla ibadet etmek öneriliyor. Peki hangi duayı okumalı?
 
Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)`e:
?- Ey Allah`ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?? diye sordum.
Rasûlullah`ın yanıtı:
?- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü`l-afve fa`fu annî
 
KADİR GECESİ DUASI TÜRKÇE MEALİ :
-(Allah`ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.?
 
KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?
 
Kadir Gecesi Hacet namazının kılınışı da şöyledir:
 
1. rekatta: 1Fatiha, 3 kadir suresi ve İhlas suresi okunur
2. rekatta: 1 Fatiha, 3 İhlas suresi
3. rekatta : 1 Fatiha 3 Kadir suresi
4. rekatta : 1 Fatiha 3 ihlası şerif okunur.
 
Kadir Suresi `ni bilmeyenler onun yerine kevser suresi(inna a`tayna)okuyabilir.
 
KADİR NAMAZI KILINIŞI
 
Kadir Gecesi namazında iki rekatta bir Tahiyata oturulur, selamdan sonra on bir defa
"Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir. Kadir Gecesi namazda bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.
 
Kadir suresi okunarak kılınan Kadir Namazı 2 rekattan 12 rekata kadar kılınabilir, namazın kılınışı sırasında Fatiha ve Kadir Suresi okunur.
 
KADİR NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR?
 
Kadir namazı saat kaçta kılınır sorusunun yanıtı ise alimlerin verdiği bilgiye göre Kadir Gecesi namazı yatsı namazından sonra vitir vacibin peşinden kılınır.
 
KADİR GECESİ NAMAZI PEYGAMBERİMİZİN SÖZÜ
 
Kadir Gecesi`nde kılınacak namaz için Peygamberimiz, `"Kadir gecesinde bir koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir." demiştir.
 
KADİR GECESİ İBADETİ
 
1 defa:
 
"Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd"
 
-100 "Elem neşrah leke sadrak?"
 
-100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr?"
 
-100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz`in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz`e öğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:
 
-"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fa`fü annî" (Allah`ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
 
KADİR GECESİ ÇEKİLEN TESPİHLER
 
Mümkünse kandil gecesi bir de Tesbih Namazı kılmalıdır.
 
KADİR GECESİ HADİSLERİ
 
Allah Resulü (sas) bu geceyle ilgili olarak bizlere şunları söyler: ?Kim inanarak ve sırf Allah rızası için Kadir Gecesi`nde kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır.? buyurur. Demek ki, bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Allah Resulü (sas) namaz kılmış, Kur`an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): ?Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.? buyurur.
 
Bir ayet - O geceyi bilir misiniz?
Biz onu (Kur`an`ı) Kadir Gecesi`nde indirdik. Kadir Gecesi`nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rabb`lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir, 1/5)
 
Bir hadis - Bir ömre bedel gece
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)`e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi`ni vermiştir. Muvatta, İ`tikaf 15, (1, 321).
 
KADİR GECESİ`NİN ALAMETLERİ
 
Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar; Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Kadir Gecesi `nin ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesi `nde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.
 
-İmam-ı Şa?rani hazretleri, kendi Kadir Gecesi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.
 
-Ebül Hasan Harkani de Kadir Gecesi alemetini şöyle anlatıyor: Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17. gece, cumartesi günü başladığında, 23. gece olurdu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —