LAHANA ERZURUM`DA VAZGEÇİLMEZ HALİNE GELDİ

LAHANA ERZURUM`DA VAZGEÇİLMEZ HALİNE GELDİ

lahana 11 Soğuk kış aylarının habercisi Lahana, Erzurumlu ev hanımlarının vazgeçilmez sebzesi oldu. Kolay pişirilmesi, her yemekte kullanılabilmesi, tadı ve tuzlanarak dahi yenilebilmesi lahanayı, bir numara haline getirdi. Erzurum`da sonbahar döneminde yetiştirilen ve diğer bölgelerdeki ürünlere göre büyüklüğü ile dikkat çeken Erzurum lahanası, ev hanımlarının vazgeçilmez sebzesi haline geldi. Mutfakların vazgeçilmez sebzesi olarak benimsenen lahana, gerek tadı, turşusu, her yemekte kullanılabilmesi gerekse tuzlanarak çiğ şekilde bile yenilebilmesi bir numara olmasını sağladı. Erzurum`da 3 yıldır Manav olarak geçimini sağlayan Çiftçi Ümit Kılıç, Erzurumlu ev hanımlarının lahanaya olan ilgisinden ötürü çok memnun olduğunu söyledi. Erzurum`da yetiştirilen lahananın diğer bölgelerdeki hem cinslerine göre daha büyük ve ağır olduğuna dikkat çeken Kılıç, Erzurum toprağının bereketli ve soğuk ilkimi sayesinde lahananın bu şekilde yetiştiğini kaydetti. Lahananın Haziran ayında ekilip Eylül, Ekim gibi hasat edildiğini belirten Kılıç, ürünün eksi 15 dereceye kadar dayanması ve dürülen yaprakları sayesinde üşümediğini anlattı. Tüm bu özellikleri sayesinde Erzurumlu ev hanımlarının lahanaya yoğun talep gösterdiğini bildiren Kılıç, lahananın büyüklüğüne göre tanesini 3 ile 5 lira arasında değişen fiyatlarda sattığını ifade etti. Kılıç, "Erzurum`da lahana alternatif olarak verimli ve karlı bir sebze haline geldi. Satışlarımızdan çok memnunuz. Genelde ev hanımı bayanlar lahanaya rağbet gösteriyor. Erzurum`un toprak ve iklim yapısı nedeniyle lahana, diğer bölgelerde yetişenlerden daha büyük ve ağır oluyor. Mesela geçtiğimiz haftalarda 40 kilogram gelen bir lahana sattık. Tadı çok hoş ve her yemekte pişirilebiliyor. İster turşu, ister çiğ, ister dolmasını yapın." ifadelerini kullanarak, lahanayı herkese tavsiye etti.

Başlık