Lisede devamsızlık mahkemelik

Lisede devamsızlık mahkemelik

Trafik kazası geçiren, kanser hastası olan öğrencilerin ilk dönemden sınıfta kaldığı belirtildi. Aileler konuyu yargıya taşıdı. `Wegener` (kan damarlarının iltihabına neden olan nadir bir hastalık) hastası olan Galatasaray Lisesi 10`uncu sınıf öğrencisi L.E.B de aynı sorunla karşılaşınca, velisi M.S.B hem İstanbul İdare Mahkemesi`ne, hem de Danıştay`a yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Galatasaray Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Muhammet Öztürkler, birçok okul yöneticisinin durumun farkında olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Önceki yönetmelikte özürlü özürsüz devamsızlık gün sayısı 45 olarak belirlenmişti. Ancak, tutukluluk, gözaltına alınma, doğal afet ve uzun süreli sağlık sorunları belgelendirildiğinde bu 45 gün içinde sayılmıyordu.

Şimdi o paragraf yok. Bu olmayınca yarın deprem olduğunda, doğal afetle karşılaşıldığında öğrenci okula gitmeyebilir. Bizim 2 öğrencimiz geçen sene bir eylem sırasında okula gelirken, derdini anlatana kadar polis tarafından gözaltına alınmıştı. Emniyette durum anlaşılınca serbest bırakıldılar. Bu öğrencilerin devamsızlığı 44 gün olsaydı, yanlışlıkla gözaltına alındıkları için sınıfta kalmış olacaklardı. Anayasa`da bir üst kanunla verilen eğitim hakkı, genelge veya yönetmelikle elinden alınamaz, bu yasalara aykırıdır. Şimdi 4+4+4 ile zorunlu eğitim 12 yıl oldu. Anayasa`da verilen eğitim hakkı, bu yönetmelikle insanların elinden alınmış oluyor. Ayrıca kendi içinde de çelişkili bu düzenleme. Çünkü, bir tek dersten sınıf geçtiği zaman devamsızlığı kaç gün olursa olsun sınıfta kalmaması gerektiği belirtiliyor. Bu düzenlemeyle çelişen bir ifade. Danıştay`da dava açıldı ama oradaki düzenlemede 45 günü aşınca ne olursa olsun sınıfta kalır deseydi bunu iptal edebilirdi. Ama şu anda 45 günden sonrası için bir düzenleme olmadığından neyi iptal edecek, Danıştay nasıl karar verecek bilmiyoruz. En önemlisi okul yöneticilerinin büyük kısmı haberdar değil. Ayrıca okul yöneticileri sene başında velilere bilgi verse bile zorunlu durumda ne yapabilirler ki. 45 günü aşınca rapor da getirseniz e-okul`dan otomatik olarak sınıfta kalmış oluyor öğrenci."

OKULA BAŞLAMASI GEREKİRKEN GİDEMİYOR

L.E.B`nin velisi, M.S.B tarafından İstanbul İdare Mahkemesi ve Danıştay Başkanlığı`na verilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: "Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte mevcut olan uzun süreli hastalık, gözaltına alınma, doğal afet gibi durumların yeni yönetmelikte olmadığı çok açık biçimde göze çarpıyor. Bu durumun eksiklik olduğu tarafımızdan bakanlık yetkililerine şifai olarak iletildiğinde belirtilen hususların gözden kaçırıldığı söylenmesine rağmen hiçbir adım atılmadı. Bugünkü yönetmelik yürürlükte olsaydı depremlerde bölgedeki tüm öğrencilerimiz sınıfta kalmış olacaklardı. Ümit ediyoruz ki bu dava sürecinde Bakanlık bu eksikliği ve yanlışlığı görerek derhal çözüm üretir. Halen yürürlükteki yönetmelikte; `Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır` ifadesi yer alıyor. Uzun süreli rapor, gözaltına alınma, doğal afet gibi durumların düzenlenmemesi nedeniyle sağlık raporları hususunda sağlık hizmetlerine dair kanun ve yönetmelikler, tutukluluk ve göz altı doğal afet gibi durumlara yönelik kişi için mücbir sebep sayan birçok kanun ve yönetmelikler çerçevesinde düzenlemeyi yok sayarak öğrencinin devamsızlıktan kalma kararının iptal etmesi gerektiğine inanıyoruz. Öğrencimizin sağlık raporu bittiğinde derhal okuluna başlayıp eksik derslerini tamamlaması gerekeceği halde devamsızlıktan kaldığı gerekçesiyle okula başlatmayacaklarından ivedilikle ve hatta idarenin savunması dahi beklenmeden yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gerekiyor."

Bütün notları iyi ama sınıf tekrarı yapacak

O.T.Ç`nin annesi Ş.Ç: Oğlum Kabataş Erkek Lisesi`nde 11`inci sınıf öğrencisi. Ergenlikte fazla boy uzamasından dolayı omuriliğinde eğrilik oldu. 7-8 yıldır kontrol altında, 30 Ağustos 2013`te acilen bir ameliyat geçirdi. 2`nci ameliyatı 14 Eylül`de oldu. 16 Eylül`de okulların açıldığı günden itibaren 1 ay doktor raporu ile okula gitmedi. Rapor bittikten sonra 21 Ekim`de okula başladı. Ancak başladığı gün kaslarda güçsüzlük olduğu için ayağa kalkamadı. Okulun revirinde kaldı ve sınıfa çıkamadı. Bu nedenle devlet hastanesinden 5 günlük, heyet değil ama tek doktor raporu aldık. Bu süre içinde İzmir`deki kendi doktoruna gitti. Doktor biraz daha iyileşmesi gerektiğini söyledi ve 2 aylık heyet raporu verdi. 2 ay sonra oğlum daha da iyileşti ve 30 Aralık`ta yeniden okula başladı. O günden bu yana okula gidiyor. Ancak okula gittiğinde bize sınıfta kaldığını söylediler. Yeni yönetmeliğe göre sınıf tekrarı yapması gerekiyormuş. Bu arada bütün yazılılarına girdi sadece tek dersten zayıfı var ve diğer notları 4-5. Buna rağmen sınıf tekrarı yapması gerekiyormuş. Hem İstanbul hem de Ankara`da Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü`nden yetkililerle görüştüm. Bana söylenen bütün raporlarıyla gidip bölge idare mahkemesinde dava açmam gerektiği oldu. Yüzde 99 öğrencinin lehine sonuçlanacağını söylediler.