Tarih: 06.05.2016 15:59

MHP`li muhaliflerden kritik Yargıtay hamlesi

Facebook Twitter Linked-in

  mhpMHP`li muhaliflerin başvurusu üzerine MHP?yi olağanüstü kongreye çağırması için üç kişilik çağrı heyeti atayan Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararını MHP yönetimi temyiz etmişti. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 25 gün sonra ulaşan dosya  için esas numarası verdi. Genel Merkezin temyiz isteminde bulunduğu Ankara  12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararına ilişkin dosya, tetkik hakim tarafından incelemeye alındı. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi heyeti, tetkik hakiminin incelemesini tamamlamasının  ardından dosyayı görüşecek
MUHALİFLERDEN `ÖNE ALINSIN` BAŞVURUSU  MHP`deki kongre düğümünü çözecek kararın bir an önce verilmesini için MHP`li muhalifler dilekçe verdi. Dilekçede `çağrı heyetinin 15 Mayıs için kongre tarihi açıkladığı dosyanın öne alınmasının fayladı olacağı` vurgulandı. SÜREÇ 15 OCAK`TA BAŞLADI  MHP`deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay  Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar  verilmesi için 15 Ocak`ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.  Olağanüstü kongre talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine  muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat`ta dava açtı.  Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan`da "Kurultay Çağrı Heyeti"  oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksarayİl Başkanı  Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi  Mehmet Bilgiç`in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren  Mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan`da tamamladı. gerekçeli kararda, MHP`nin 1232 delegesinden 531`inin olağanüstü  kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel  Merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi.  Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğünün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin  1/5`inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği  hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.
 YARGITAY`A TAŞINDI  Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, Genel  Merkez tarafından Yargıtaya taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını 15  Nisan`da temyize götürdü.Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, mahkeme tarafından  görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan`da yaptığı toplantıda, Olağanüstü Kongre  tarihi olarak 15 Mayıs`ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı  tanımadığını bildirdi.  TEDBİREN DURDURMA  Ancak tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesindeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi.    MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan`da düzenlediği  basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek  Asliye Hukuk Mahkemelerinin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını  Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurdu. Bu arada, eski MHP milletvekili Meral Akşener, Ankara 12. Sulh Hukuk  Mahkemesinin partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine ilişkin kararının,  Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurulmasına  hükmeden Gemerek Hakimi İlhan Işık`ı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK)  şikayet etti. Hakim Işık hakkındaki şikayet, HSYK müfettişlerince incelenecek.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —