Para isteyen hastaneye 10 katı ceza kesiliyor

Para isteyen hastaneye 10 katı ceza kesiliyor

Mevzuata göre sosyal güvenlik kapsamında olsun veya olmasın hastanelerin acil servisinde tedavi olan hastalardan hiçbir ilave ücret alınmaması gerekirken, çoğu özel hastanede acil durumun sona erdiğine ilişkin taahhütname imzalatılarak ilave ücret alınması yoğun şikâyetlere yol açtı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, şikâyet edildiğinde, haksız alınan ilave ücretin 10 katı tutarında ceza verdiklerini belirtti. Sosyal Güvenlik Yasası, Sağlık Uygulama tebliği (SUT), Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği ve Başbakanlık genelgesi uyarınca acil servise kaldırılan hastalardan SGK katılım payı ve ilave ücret alınmaması gerekiyor. Kişi sosyal güvenlik kapsamında olmasa bile tedavisinin yapılıp faturasının SGK`ya gönderilmesi yeterli görülüyor.

SERVİSE ÇIKINCA PARA İSTİYOR

SGK yetkilileri, parasız acil uygulamasında işleyişi şöyle anlattı: "Herkes acile başvurabilir. Ama hekim muayene sonrası acil olmadığına kanaat getirdiğinde Sağlık Bakanlığı`nın `yeşil alan` genelgesi kapsamına sokuyoruz. Orada 12 lira katılım payı ve ilave ücret ödenmesi söz konusu. Acilde yapılan tedavilerde hiçbir ilave ücret alınamaz. Şikâyet halinde ilave ücretin 10 katı tutarında para cezası uygulanır."

`Hastanız stabil fatura 669 lira`

Bu konuda son örneği bir okurumuz şöyle aktardı. Akşam 22.30`da oğlunu mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle özel bir hastanenin acil servisine götüren okurumuza ilk muayene sonrası "Hastanın durumu stabil, hayati tehlike yok" yazılı belge imzalatıldı. Bu imzadan sonra tedaviye devam edildi. Sonunda sadece muayene ücreti acil kapsamında değerlendirilip serum ve tahliller için 669 lira fatura çıkarıldı. (Habertürk)


Başlık