Yolun kontrolü ise Rusya yanlısı kamuflajlı, kimliği belirsiz kişiler tarafından sağlanıyor.
Kırım devlet televizyonu silahlı kişilerce işgal edildi
Kırım Merkez Radyo ve Televizyon Kurumu silahlı kişiler tarafından işgal edildi.
Ukrayna`daki olayların ardından Kırım`a sıçrayan gerginlik her geçen dakika artıyor.
Parlamento binası, başbakanlık ve Simferepol Havaalanı`nın ardından akşam saatlerinde bu kez Kırım Merkez Radyo ve Televizyon Kurumu (KMRTK) silahlı ve askeri kamuflajlı kişiler tarafından işgal edildi.
AA muhabirine açıklamada bulunan KMRTK Müdür Yardımcısı İrina Sergeyevna, silahlı kişilerin binanın kontrolünü ele geçirdiğini ancak kendilerine bir zarar vermediğini belirtti.
Simferopol Havaalanı kapatıldı
Söz konusu işgallerin ardından Simferepol Havaalanı 24 saat sivil uçuşlara kapatıldı.
Ukrayna Sivil Havacılığı tarafından Türk Hava Yolları`na gönderilen notada, 18.30 itibarıyla Simferepol Havaalanı`nın sivil uçuşlara kapatıldığı bildirildi.
AA muhabirine açıklamada bulunan Simferepol Havaalanı THY Müdürü Serkan Fil, "Atatürk Havaalanı`nda yolcular uçağa binmişti ve kapılar kapanmak üzereydi. Tam bu anda bize ulaşan nota yazısında, havaalanının sivil uçuşlara kapatıldığını bildirdiler" dedi.
AB`den Rusya`ya Ukrayna telefonu
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna`daki son gelişmeler bağlamında çözümün parçası olması gerektiğini düşündüğü Rusya ile temasları artırdı.
Bu çerçevede, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy`un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.
Van Rompuy`un sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin ana konusunun Ukrayna olduğu ve iki liderin ülkedeki mali konuları ve güvenlik durumunu ele aldıkları belirtildi.
Bu arada AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yeni Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk`u telefonla arayarak, AB`nin demokratik reformları desteklemeye hazır olduğu mesajını iletti.
AB Komisyonu`ndan yapılan yazılı açıklamada, Barroso`nun, Yatsenyuk`a, özellikle siyasi-sosyal istikrar ve müstakbel reformların kapsayıcılığı konusunda azim ve kararlılık dilediği belirtildi.
Barroso`nun, görüşmede, Ukrayna`nın ekonomik modernizasyonuna destek amaçlı opsiyonlar üzerindeki iç çalışmanın sürdüğünü söylediği kaydedildi.
Açıklamada, Barroso ve Yatsenyuk`un Kırım`daki gerilimin siyasi diyalog aracılığıyla ve ülkenin birliği ile toprak bütünlüğü çerçevesinde ele alınması gerektiği konusunda aynı fikirde olduklarının altı çizildi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton`ın, gelecek hafta temaslarda bulunmak üzere Ukrayna`ya gitmesi, AB Komisyonu`ndan bir ekibin de Kiev`de ihtiyaçların belirlenmesine yönelik bir misyon yürütmesi öngörülüyor.
Cameron ile Putin Ukrayna`daki son durumu görüştü
İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna`daki son durum hakkında telefon görüşmesi yaptı.
İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "Cameron, özellikle Kırım`da artan gerginliği ve Ukrayna`daki durumu görüşmek üzere Putin`i aradı" denildi.
Görüşmede, Cameron`ın tüm ülkelerin Ukrayna`nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyması gerektiğini vurguladığı belirtilirken, açıklamada şöyle denildi:
"Putin buna katılarak, Rusya`nın bölgedeki askeri tatbikatının Ukrayna`daki mevcut durumdan önce planlandığını belirtti. İki lider, uluslararası toplumun Ukrayna`yı istikrar yolunda nasıl destekleyebileceğini görüştü. Geçici hükümetin vadettiği serbest ve adil seçimlerin, tüm Ukrayna halkının temsil edileceği bir gelecek için en iyi yol olduğu konusunda aynı fikri paylaştılar. Ukrayna halkını Avrupa ve Rusya arasında bir tercih yapmaya zorlayacak bir gelecek olmamalı. Geçici hükümetin ekonomik durumla mücadelesinde uluslararası toplumun yardım etmeyi değerlendirmesi konusunda da iki lider anlaştılar."
AKPM, Ukrayna`nın toprak bütünlüğünü destekliyor
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) denetim komitesi, Ukrayna`nın toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini desteklediğini belirtti.
Komite tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki ulusal birliği tehlikeye atacak veya ayrılıkçı duyguların artmasına yol açacak hareketlerden kaçınılması istendi.
Komşu ülkelere, Ukrayna`nın toprak bütünlüğü ve ulusal birliğine saygı gösterilmesi ve ayrılıkçı grupları desteklemekten kaçınılması çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, "askeri müdahale tehditlerinin, uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kabul edilmeyeceği" uyarısı yapıldı.
"Şaibeli bir şekilde oluşturulan Kırım Hükümeti`ni tanımıyoruz"
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, şaibeli bir şekilde oluşturulan Kırım Hükümeti`ni tanımadığını bildirdi.
Çubarov yaptığı yazılı açıklamada, kimliği belirsiz silahlı kişilerin işgali altında kurulan yeni hükümetin şaibeli olduğunu ve kendisine yasal statü kazandırmak için Kırım Tatar halkını temsil eden milletvekillerine çeşitli devlet görevleri teklif ederek satın almaya çalıştığını belirtti.
Oluşturulan Kırım Hükümeti`ni tanımadığını vurgulayan Çubarov, Kırım Bakanlar Kurulu temsilcileriyle herhangi bir görüşme yapmadığını kaydetti.
"Ukrayna, AB ile Ortaklık Anlaşması`nı imzalama sürecini yeniden başlatmaya hazır"
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, ülkesinin AB ile Ortaklık Anlaşması`nı imzalamak amacıyla görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu bildirdi.
Deşitsa, AB`nin de aynı tavrı göstermesi halinde ortaklık anlaşmasını imzalamak amacıyla görüşmelerin başlatılacağını vurguladı.
Rusya Federasyonu`nun Karadeniz`deki donanmasının konuşlandırma kurallarını ihlal ettiğine ilişkin kanıtların olduğunu ifade eden Deşitsa, delillerin Rusya tarafına nota ile birlikte verileceğini söyledi.
Deşitsa, Ukrayna Dışişleri Bakanlığının, BM`ye ülkedeki durumla ilgili meseleyi görüşmek için çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Beyaz Saray açıklama yaptı
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "Rusya`nın Kırım`ı işgal ettiğine dair haberler, ABD açısından derin kaygı yaratan bir durumdur. Askeri müdahale büyük bir hata olur" dedi.Carney, günlük basın toplantısında Ukrayna`ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti bölgesinde Rus askerlerinin görülmesi ve Ukrayna`nın Rusya`yı "askeri müdahale ve işgal" ile suçlamasına ilişkin soruları yanıtladı.
Carney, "Rusya`nın herhangi bir şekilde çizgiyi aşan bir şey yapıp yapmayacağını izliyoruz. Ukrayna`nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü biçimde destekliyoruz ve diğer ülkelerin de aynısını yapmasını bekliyoruz. Rusya`nın Kırım`ı işgal ettiğine dair haberler, ABD açısından derin kaygı yaratan bir durumdur. ABD Dışişleri Bakanı (John) Kerry ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı (Susan) Rice`in belirttiği gibi, askeri müdahale büyük bir hata olur" diye konuştu.
Bu haberlerin, Ukrayna`nın toprak bütünlüğüne saygı göstereceğine dair Rusya`nın daha önce ABD`ye yaptığı açıklamalarla uyuşmadığına işaret eden Carney, bunun aynı zamanda Rusya`nın Budapeşte`de imzalanan bildirideki yükümlülükleriyle de uyumlu olmadığını bildirdi.
Carney, "Rusya`ya, herhangi bir devletin siyasi bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne karşı askeri güç kullanma veya tehditten uzak durması noktasında, BM sözleşmesi altındaki uluslararası yükümlülüklerine uyması çağrısında bulunuyoruz. Tüm tarafları, bu hassas dönemde, yanlış anlaşılabilecek veya yanlış hesaplamalara yol açacak adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.