Sosyologlardan atanma isteği

Sosyologlardan atanma isteği

Taleplerini dile getiren sosyoloji mezunları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın 500 sosyolog kadrosu için atama takvimini belirlemesini istedi. 2012 KPSS`de yüksek puan alan ancak 600 gündür işe alım için beklediklerini belirten memur adayları, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Bakanlığın önemli projelere imza atıldığını belirten sosyologlar, Türkiye`de Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) açıldığını söyledi. Kendilerinin de çeşitli bakanlıklar bünyesinde istihdam edilmeleri için gerekli çalışmaların başlatılmasını beklediklerini anlatan memur adayları, yaptıkları yazılı açıklamada şöyle dedi:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nda iki buçuk yılda birbirinden önemli projelere imza atıldı, kalıcı çalışmalar yapıldı. büyük bir aile kuruldu.

Her meslek grubu sorunlarını bağlı olduğu bakanlığa iletiyor ancak sosyologların "Bakan"ı yok. Sosyoloji bilim dalı mağdur ediliyor. İşsizler ordusu yaratılmaya çalışılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu alana sahip çıkmalı.

2012 KPSS puanı ile, 3 merkezi atama döneminde toplam 43 sosyolog atandı. Yüksek puanlı binlerce sosyolog adayı mağdur oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çeşitli kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısı 6 Şubat 2014`te TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Torba yasayla birlikte 500 sosyolog kadrosuna yakın zamanda alım ilanı verilmesi bekleniyor. Çorum Milletvekili Cahit Bağcı da twitter adresinden alımların 2014`ün ilk aylarında yapılacağını açıkladı. Aile Bakanlığı`nın, 500 sosyolog kadrosu için atama takvimini açıklaması, sosyolog adaylarına müjde verilmesi yerinde olacak. 2012 KPSS`den yüksek puan alıp da bekleyen sosyolog adayları 600 günden beri alım haberini ve alım tarihini bekliyor. Böylece mağduriyeti az da olsa giderilmiş olacak."

Sosyolog unvanı yönetmeliklerde yer almalıSosyologların sağlıklı toplum oluşturulmasında önemli olduğunu anlatan mezunlar önerileri ve görüşlerini şöyle sıraladı:

-Sosyologlar ülkemizde hak ettiği değeri bulamıyor. Binlerce mezun devlete haklı taleplerini dile getirmek için harekete geçerken ilgili Bakanlıklara, yetkililerine seslerini duyurmaya çalışıyor. Elektronik posta, sosyal medya aracılığıyla taleplerini bildiriyor.

-Sosyoloji bölümü her yıl ortalama açık öğretim programı hariç 5 bin mezun veriyor. Bölümün kalitesi için kontenjanları azaltılmalı.

-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmet Merkezlerine ASDEP kapsamında personel alımı yapılacağı konuşuluyor ancak alımlar sürekli erteleniyor. 500 kadro için Mart ayında sosyolog alımlarının yapılması adayların en büyük beklentisi.

-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) sosyoloji mezunları alınmalı.

-Adalet Bakanlığı, bünyesinde Cezaevleri Genel Müdürlüğü`nde 732 adet boş kadro için 2014 yılının ilk döneminde atama talep ediyoruz.

-2006 yılında Ceza İnfaz Kurumları ile Tevkif evlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair tüzükte değişiklik yaparak sosyolog alımlarını durdurdu. Ancak Denetimli Serbestlik Uzmanı olarak atanabilen sosyologların yeniden cezaevlerinde bulunması gerekiyor.

-Adalet Bakanlığı`nda 1482 adet öğretmen kadrosu bulunuyor. Bunların bir kısmı pedagojik formasyon almış sosyoloji bölüm mezunlarına ayrılmalı.

-Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2011`den beri mevcut 180 sosyolog karosu için atama yapmıyor. Gençlik Merkezleri`nin açılmasıyla adaylara istihdam konusunda net cevap verilmeli.

-Sağlık Bakanlığı Toplum Ruh Sağlığı merkezlerinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüklerinde Sosyal Çalışma Görevlileri içerisinde, İçişleri Bakanlığı bünyesinde Göç İl Müdürlükleri`nin tamamına sosyolog ataması için yeni kadro verilmeli.

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na Kentsel Dönüşüm kapsamında sosyolog alınacağı müjdesi verdi ancak tarih ve sayı konusunda bilgi paylaşılmadı.

-MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Danışma Hizmetleri Yönetmeliği`nde sosyolog unvanı yer almıyor. Rehberlik Araştırma Merkezleri`nde sosyologlarla ilgili çalışma yapılması gerekiyor.

-Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü ve Sivil Savunma Arama ve Kurtarma birimlerinde yönetmelik değişikliği yapılarak mezunlara istihdam yolu açılmalı.

-Yerel Yönetimlerin güçlendirilmesi için İl Özel İdarelerine, İl ve İlçe Belediyelere sosyolog atamaları olmalı. Türkiye`yi 2023 vizyonuna hazırlayacak projelerde bunlardan yararlanılmalı.

-Devlet Personel Başkanlığı, YÖK ve ilgili Bakanlıklar ortak hareket edip personel ihtiyacındaki arz talep dengesini kurmalı. Müfredatta değişiklikler yapılarak teorik yerine uygulamalı dersler konulmalı. Yönetmeliklere sosyolog unvanı eklenmeli.


Başlık