Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir program düzenledi. Palandöken Belediyesi Millet Konağında düzenlenen "BİR NESLİN MİMARLARI" adlı program TDED Erzurum Şubesi yönetim kurulu üyesi Selma Uygur'un açılış konuşması başlayıp Elif Pınar Kuzu'nun sunumu ile devam etti
Programa emekli ve çalışan öğretmenler, öğretmen adayları, Mümtaz Turhan Anadolu Lisesi Müdürü ve ERSANDER Başkanı Ümit Gergit, Aziziye Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Ilıcalı, Erzurum tarihi ve özellikle Ermeni meselesi konusunda duayen bir isim olan Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Mahalli sanatçılardan Yakup Aktaş ise türküleri ile programa renk kattı. Programda TDED Erzurum Şubesi yönetimi de hazır bulundu.
Program kapsamında uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan öğretmenler deneyimlerini ve anılarını paylaştı.
Programda konuşan emekli öğretmen Havva Kanca; "İlk atamam bir köy okuluna çıktı. İlçe merkezine 18 km uzaklıkta olan köyden çoğu zaman yürüyerek ilçeye giderdik. Tahta kara tahtaydı. Boyası gittiğinde yumurta ile baca isi ile yenilenirdi. Lojmanda kalırdık. Günlerce elektriğin olmadığı zamanlar olurdu. Öğretmen demek rol model demektir" dedi.
Yine emekli öğretmenlerden Yücel Şenol; Öğretmenlik mesleği her şeyden önce gurur vesilesidir. Yetiştirdiğiniz talebelerinizin belli bir makama geldiğini görmek gurur ve mutluluk verici olaydır" ifadelerini kullandı.
Öğretmenlik mesleğinin en önemli yönlerinden biri fedakarlık olduğunu söyleyen emekli öğretmenlerden Avni Aksakal; "Okulu bitirir bitirmez Kütahya'nın bir köyüne tayinim çıktı. 3 yıl orada görev yaptıktan sonra şehrim Erzurum'a hatta ilçem Aşkale'ye döndüm. Ardından idareci oldum. Öğretmen olarak sadece öğretim değil eğitimi ön planda tutmamız en önemli prensip olmalıdır" dedi.
Emekli öğretmen İclal Tuna ise öğretmenlik mesleğinin bir saygınlık ifadesi olduğunu belirterek; "Bizim dönemimizde özellikle köy okullarında öğretmene çok saygı gösterilirdi. Kız istemelerde, düğünlerde cenazelerde ve olası gerginliklerde hep ön planda olması istenir güzel şeylerde ön ayak olması beklenirdi. Köy okullarında çalışmak zor olsa da bir o kadar da keyifliydi. Şehirlerde o tadı bulmak zordu" diyerek duygularını dile getirdi.
Emekli öğretmen Müslüm Çağlar ise okulu bitirdikten sonra ilk olarak mahallesinde bulunan İnönü Ortaokulu'na atandığını bunun kendisini hem çok mutlu ettiğini hem de duygulandırdığını söyledi. Çağlar uzun süre halk eğitim merkezlerinde görev yaptığını burada Erzurum kültürüne elinden geldikçe katkı sunmaya çalıştığını ifade etti.
Programda son olarak bir konuşma yapan Eğitimci ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş ise; "Bu kadar kıymetli önemli isimlerden sonra konuşmak gerçekten çok zor. Burada sizlerle olmaktan çok mutlu ve gururluyum. Öncelikle burayı bizlere tahsis eden Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar'a teşekkür ediyorum. Ayrıca bu soğuk kış günü katılımınız ve hoş sohbetiniz ile içimizi ısıtan siz kıymetli hocalarıma da teşekkür ediyorum. Kıymetli hocalarım sağ olsunlar bizlerle tecrübelerini, deneyimlerini ve anılarını paylaştılar. Benim de öğretmenim olan ve bir dönem birlikte çalıştığım Hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Bizleri kırmayıp programımıza teşrif ettiler. Öğretmenlik mesleği ile ilgili çok güzel değerlendirmelerde bulundular. Evet öğretmenlik fedakarlık demektir, öğretmenlik kutsiyet demektir, öğretmenlik vatan demektir, bayrak demektir. Öğretmenlik bir peygamber mesleğidir. Benim iki kızım da eğitimci. Bu tabiri caizse dedemden bize miras diyebilirim. Bu vesile ile başta Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Dedem ve vefat eden tüm öğretmenlerimizi sevgi, saygı rahmet ve minnetle anıyorum. Hepinize saygılar sunuyorum" dedi.
Program katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.
Haber: Bilal UYGUR