Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD II hibe programını tanıtmak amacıyla şehir merkezi, ilçe ve köylerde toplantılar düzenliyor.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Koordinatörlük binasında 500 yakın üretici birlik üyesine IPARD II hakkında bilgilendirme toplantısı düzenleyen
Erzurum İl Koordinatörlüğü hız kesmeden tanıtımlarını sürdürmeye devam ediyor.
İl Koordinatörlüğü, bir taraftan 18 Aralık 2015 tarihinde ilk çağrısına çıktıkları IPARD II programının ileriki günlerde yapacakları lansman hazırlıklarını sürdürürken diğer taraftan potansiyel faydalanıcı konumunda olan ve hayvancılıkla uğraşan çiftçi ve yatırımcıları yerinde ziyaret ederek hibe destekleri hakkında ilk elden birebir bilgilendirmeler yapıyor.
Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla ÖZLÜ ; ?Bu hafta içinde Kaymakamlıklar, İlçe Müdürlükleri, Muhtarlar ve Ziraat Odaları ve Üretici Örgütleriyle işbirliği içinde ilçe ve köy bazında toplantılar yaptık. Bunlardan altı tanesi koordinatörlük binasında olmak üzere, sırasıyla
Yakutiye ilçe merkezinde,
Tortum Kazandere ve Aziziye Başçakmak köylerinde de bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Bu toplantılar esnasında hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizle birebir temas sağlandı. Koordinatörlük uzmanlarınca mevcut ahırlarının durumu yerinde görüldü. TKDK hibe desteklerinden nasıl faydalanabilecekleri anlatıldı. İl Koordinatörlüğü ile temasa geçen potansiyel faydalanıcılarda ki artış bu toplantıların başarıya ulaştığını göstermektedir. Bu nedenle bilgilendirme toplantılarımız hız kesmeden devam edecek. İl Koordinatörlüğü olarak hedefimiz, 1 milyar Avro?nun üzerinde olan IPARD II bütçesinden Erzurum ?u en azami derecede faydalandırmak. Bu bütçeden faydalanacak müteşebbis sayısının artışı bir taraftan ilimiz ekonomisini canlandıracak diğer taraftan da sürdürülebilir, standartları yüksek ve verimli işletmelerin sayısının artışına katkı sunacaktır. Böylece standartları yüksek ve verimli işletmelerin sayısındaki artışla ilimiz, hayvancılık bölgesi olarak markalaşacaktır.? dedi.
Bu dönüşümü gerçekleştirmek için TKDK, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında ahır, ağıl, kaba yem deposu, silaj çukuru, kesif yem deposu, makine garajı ve idari binaların yapımına ve makine ekipmanların alınımına yapılacak yatırımlara %65 hibe desteği sunmaktadır. Şayet yatırımcı 40 yaş altında ise bu oran %70?e çıkmaktadır. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar kapsamında ise et ve süt işlemeye yönelik yatırımlar ile meyve sebze paketleme ve soğuk hava depolarının yapımına yönelik yatırımlarda ise destek oranı %50?dir.
IPARD programı hem tarım hem de tarım dışı alanlara da destek sunmaktadır. İçinde hem tarımsal hem de tarım dışı destek alanlarının olduğu Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme başlığı kapsamında ise bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımları alanında yapılacak yatırımlara yönelik hibe destek oranı %65 dir. Tüm başlıklarda yapılan yatırımlarda sunulan hibe destek kısmı KDV ve Gelir Vergisinden muaftır. Böylece sunulan hibe desteklemeleri aslında belirtilen hibe destek oranlarını daha da üzerinde gerçekleşecektir.