SADULLAH EFE
Tarih: 18.02.2021 09:23
Engelli ve Toplum
Bugün pandemi dolayısıyla insanlık imtihan sürecinden geçiyor. Bir kişinin sağlığındaki olumsuz bir durum tüm dünyayı etkileyebiliyor. Bir kişinin sorunu insanlığın sorunu haline geliyor. Ve çözüm için tüm insanlık seferber olmuş virüsün kökünü kazımak adına imkanlarını kullanıyor. Aslında seferber olunmasında asıl etken sıra bana geliyor kaygısı olsa gerek. Yoksa olmadık bahanelerle ortaya çıkan savaş ve terörle birbirini yiyen insanlık bir virüs yüzünden ortak hareket etmelerinin başka bir izahı yok kanaatimce.
Bir çok toplumsal sorunda insanlık zaman zaman küresel bölgesel yada ulusal düzeyde sınavdan geçiyor. Kadın hakları, cinsiyet eşitsizliği, gelir adaletsizliği vb. bu gibi konular Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca bir insanlık sorunu olarak değerlendiriliyor.
Bu dezavantajlı gruplardan biride Dünya nüfusunun yaklaşık % 10?nu oluşturan engelli bireylerdir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen ve 3 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye olarakta 28 Ekim 2009 tarihinden itibaren taraf olduğumuz Engelli Hakları sözleşmesinin ana fikri; engelli insanları yaşadıkların sorunları bir insanlık sorunu ele almalı sorunların çözümünün temel insan hakları perspektifinde değerlendirilmesidir.
2005 Yılında çıkarılan engelliler kanunu ile 2005 yılı öncesinde engelliler adına yürürlükte olan yasal haklar bir kanun altında toplanarak Engelliler adına bir Devlet politikasının hayata geçirileceğinin müjdesi olmuştur. Bu bağlamda ülkemizinde taraf olduğu Engelli hakları sözleşmesi gereği, eğitim, sağlık, istihdam, ekonomik bağımsızlık, rehabilitasyon ve kendi kendine yeterlilik noktasında özel politıkalar zaman zaman hayata geçmektedir.
Genel anlamda engelliler bağlamında bir devlet politikasının oluştuğunu, sosyal devletin gereği olarak engelli vatandaşlarımıza dünle kıyaslanmayacak şekilde imkanlar sunulduğunu, engelli vatandaşlarımızın kendilerini daha değerli kılan politikalarla düne göre daha mutlu olduklarını söyleyebilirim.
Ancak gerek genel anlamda hükümet politikalarından gerekse yerel anlamda sıkıntıların olduğunu görmezden gelemeyiz. Bu sıkıntılar yasal eksiklikler yada yetersizliklerden kaynaklandığı gibi bazı sıkıntılar halen daha uygulamalardan kaynaklanmaktadır.İmkânlar ölçüsünde engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları, hükümet ve yerel yönetimlerce sunulan hizmetleri bu sayfadan 15 günde bir paylaşmayı umut ediyorum.
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —