Balıkçılar ilk ağlarını bereketiyle çekti

Balıkçılar ilk ağlarını bereketiyle çekti

Av yasağının sona ermesinin ardından "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, ilk ağlarını bereketiyle çekti.

İstanbul Valiliğince 2021-2022 Su Ürünleri Av Sezonu'nun başlaması dolayısıyla Beykoz Poyrazköy Balıkçı Barınağı'ndaki törenin ardından Elmas Kardeşler isimli gırgır teknesi, 32 personelle "vira bismillah" diyerek Poyrazköy Limanı'ndan denize açıldı.

Kireçburnu açıklarında yaklaşık 500 metrelik ağ atan balıkçılar, ilk ağlarını "Hop" sesleri eşliğinde çekti.

 

İlk ağda yaklaşık 150 kilogram civarı barbun, sardalya, istavrit ve tekir balığı geldi.

Teknenin reisi Oktay Saka, 4,5 aylık av yasağında sezonun hazırlıklarıyla uğraştıklarını, tekne ve ağ bakımı yaptıklarını söyledi.

İlk sefer deneme amaçlı

Sezonun açılmasının kendileri için "doğum günü" olduğunu ifade eden Saka, ilk seferin deneme amaçlı olduğunu, acemilerin yetişmesi, personelin uyumu gibi konulara dikkat ettiklerini belirtti.

Bazı eksiklikleri tespit ettiklerini ve bu eksikliklerin giderilmesi için çalışmalara başladıklarını anlatan Saka, "Bizim meslekte hata olmaz. Her şeyimizi tam yapmamız lazım. O amaçla bu ağı sardık. Şimdi limana gideceğiz ve sabah tekrar denize açılıp ağımızı atacağız." dedi.

Trabzonlu balıkçılar bol miktarda istavritle kıyıya döndü 

Av yasağının sona ermesinin ardından "vira bismillah" diyerek denize açılan Trabzon'daki balıkçılar, istavrit bolluğuyla kıyıya döndü.

Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Balıkçı Barınağı'nda dün akşam saatlerinde düzenlenen 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu Açılış töreninin ardından denize açılan balıkçıların ağlarına, Karadeniz'in Trabzon, Giresun ve Hopa açıklarında istavrit balığı takıldı.

Saat 00.00 itibarıyla ağlarını denize bırakan balıkçıların avladıkları istavrit, teknelerle en yakın kıyıya ulaştırıldı. Buradan da soğuk hava deposu bulunan kamyonetlerle Trabzon Balık Hali'ne taşınan balıklar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kısa sürede tükendi.

Balıkçı Recep Denizer,  bugünün yeni sezonun ilk günü olduğunu anımsatarak, balıkçı camiasına hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Yeni sezona istavrit ile başladıklarını ancak palamudun da bol olacağını ümit ettiklerini belirten Denizer, "Palamut için şu anda bir şey söylemek mümkün değil ama tahminler var. 3-5 gün geçtikten sonra güzel şeyler söyleyecek olduğumuzu düşünüyorum. Zonguldak tarafından güzel haberler geliyor, Sinop tarafından güzel haberler geliyor. Şu anda istavrit var, bir sıkıntımız yok. Halkımıza istavrit yedireceğiz şimdilik." diye konuştu.

"Vatandaş bugün 20-25 lira arasında istavrit balığı yiyecek"

Balıkçı Bahadır Özsandıkçı da teknelerin ilk gün istavritle kıyıya döndüğünü, 5-10 gün sonra palamut bolluğunun başlamasını bekledikleri kaydetti.

"Vatandaşımız bu sene ucuza balık yiyebilecek öyle görünüyor ilk günden." diyen Özsandıkçı, şöyle konuştu:

"İstavrit var, 5-10 gün sonra palamut balığı başlar, akabinde hamsi gelir. Vatandaş bugün 20-25 lira arasında istavrit balığı yiyecek. İlerleyen günlerde 20 liraya düşmesi bekleniyor. Deniz suyu şu anda sıcak. Biraz daha balığın toplanması lazım. Bu sene sezon iyi olacak gibi görünüyor. Şu an itibarıyla Trabzon Hali'ne 1000 kasanın üstünde balık geldi, halen de gelecek var. Tahminim 1500-2000 kasayı bulur. Her kasada 15 kilogram balık oluyor."

Kıyıköylü balıkçıların ağına sezonun ilk gününde istavrit takıldı

Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde, gün doğumu ile "Vira Bismillah" diyen balıkçıların yüzü, sezonun ilk gününde güldü.

Kıyıköy açıklarında yaklaşık 100 ağ atan balıkçılar, ilk ağlarını çekmenin heyecanını yaşadı.

İlk ağda yaklaşık 40 kasa istavrit yakalandı.

Balıkçı Halil Kurt,, balıkçılık açısından denizdeki görünümün güzel olduğunu söyledi.

Atılan ilk ağlarla birlikte bol miktarda istavrit yakalamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kurt, "Beklediğimizi aldık, Allah'a şükürler olsun. İlerleyen zamanda balık yoğunlaşacak. Ekim ve kasım arasında fırtınalara bağlı yoğunluk artar. Palamut biraz zayıf. Ama yine de Allah'ın dediği olur. Allah ne verirse onu yiyeceğiz. Bugün sarı kuyruk istavrit yakaladık." dedi.

Kurt, istavritin kilogramını 20 liradan satacaklarını sözlerine ekledi.

"Yeni sezondan umutluyuz"

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde balıkçılar, "vira bismillah" dedi.

Batı Karadeniz'in önemli balıkçı limanlarından Düzce'nin Akçakoca ilçesinde balıkçılar, 1 Eylül - 15 Nisan arasında olan balık sezonunu saatlerin 00.00'ı göstermesiyle teknelerinin motorlarını çalıştırarak açtı.

Balıkçı Çağdaş Özer, , yeni sezon öncesi heyecanlı olduklarını söyledi.

Bereketli bir sezon için umutlu olduklarını ifade eden Özer, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanlıyız. Teknelerimizi hazırladık ağlarımızı teknelerimize koyduk. Bu akşam inşallah vira bismillah diyeceğiz. Güzel bereketli bir sezon geçeceğine inanıyoruz. Yeni sezondan umutluyuz. Balıkçının umudu biterse mesleği de biter. Bizler bir şekilde denize gitmek zorundayız." dedi.

Palamutta yoğunluğun az olduğunu vurgulayan Özer, çinakop ve lüferde bolluk beklediklerini sözlerine ekledi.

"İnşallah sezonumuz iyi geçecek gibi görünüyor"

Ordu'da balıkçılar, denizlerde av yasağının sona ermesiyle "vira bismillah" diyerek mavi sulara açıldı.

Perşembe ilçesi Kışlaönü Balıkçı Barınağı'nda yeni sezon hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, 1 Eylül - 15 Nisan arasında olan balık sezonuna başladı.

Aileleri tarafından denize uğurlanan balıkçılar, halatları çözerek teknelerinin motorunu çalıştırdı.

Denize açılarak ağlarını bırakıp nasiplerini arayan balıkçılar, bol miktarda istavritle kıyıya döndü.

Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, gazetecilere, ağlar ile teknelerin bakımlarını yaparak sezona hazırlandıklarını söyledi.

Karadeniz, geçen yıl iyi olan palamut avcılığının, bu sene yarısı kadar da olsa mutlu olacaklarını anlatarak, hamsinin de iyi olacağını düşündüğünü belirtti.

Denizden istavrit avıyla kıyıya dönen balıkçı teknesinin sahibi Serkan Karadeniz, hazırlıkların ardından bugün denize çıktıklarını dile getirdi.

Bereketli bir gece olduğunu ve istavrit balığı avladıklarını anlatan Karadeniz, şunları kaydetti:

"İnşallah sezonumuz iyi geçecek gibi görünüyor. Hamsi ve istavrit var, numuneleri denizde görünüyor. Palamut az gibi görünüyor ama benim tahminin palamut da olacak. Balık çeşidi bu sene bol olacak. Deniz öyle gösteriyor. İnşallah bereketli olur. Kazasız belasız bir sezon bitiririz. Avlanmamız da iyiydi. İstavrit balığı var. Şu anda bir ağ attık, yaklaşık 250 kasa balık aldık."

Egeli balıkçılar yeni sezona umutlu başladı

Yaklaşık 4,5 ay sonra yeniden ağlarını mavi sulara atan Egeli balıkçılar, sezonun ilk gününde kasalarını sardalya ve hamsiyle doldurdu.

Yeni sezon için hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı'ndan gün batımıyla beraber denize açıldı. Yaşar Reis 2'nin Kaptanları Süleyman Öztürk ve Fatih Kopuz da mürettebatıyla güneşin batış yönüne doğru mavi sularda yol aldı.

Saatler 00.00'ı gösterdiğinde "ağ bırak" talimatıyla ince ince işlenen ağlar serin sularla buluştu.

Ardından sabaha kadar sürecek zorlu mesainin ilk dakikaları başladı. Sırt sırta, yan yana çalışan mürettebat ilk mahsulü denizden el birliğiyle çıkardı. Sezonun ilk gününde denizden Ege'nin geleneksel balığı sardalya ve hamsi avlandı.

Günün ilk ışıklarına kadar devam eden avlanmada güverteye alınan balıklar, kasalandıktan sonra kamyonlara yüklenmek üzere Saip Altı Limanı'na çıkarıldı. Burada bekleyen kamyonlara yüklenen balıklar, İzmir Balıkçı Hali'ne gönderildi.

"Hiçbir gün aynı limanımız yok"

Yaşar Reis 2'nin kaptanı Öztürk,  1 Eylül'ün balıkçıların bayramı olduğunu söyledi.

Geçen yıl sezonun ve satışların bereketli geçtiğine değinen Öztürk, "Bugün de ilk avımızı yaptık. Bereketli geçti. Sezonun da iyi geçeceğini öngörüyoruz." dedi.

Nebil teknesinin kaptanı Mehmet Uzun da çok uzun beklediklerini ve iyi bir başlangıç yaptıklarının ifade etti.

Tam denize açılacakken bir arıza nedeniyle yaklaşık 4 saat bir gecikmeyle çıktıklarını belirten Uzun, "Ancak geç açılmamıza rağmen güzel balık yakaladık. Bugün bereket çok güzeldi. Hamsilerle kasalarımızı doldurduk." dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Başlık