Dedem gibi kalıcı bir yatırımı şehrimize kazandırmak istiyorum

Dedem gibi kalıcı bir yatırımı şehrimize kazandırmak istiyorum

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli’’Dedem Rıfkı Salim Burçak nasıl ki Atatürk Üniversitesi'ni kurup şehrimize kazandırmışsa bende tıpkı dedem gibi kalıcı bir yatırımı şehrimize kazandırmak istiyorum"

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli’’Dedem Rıfkı Salim Burçak nasıl ki Atatürk Üniversitesi'ni kurup şehrimize kazandırmışsa bende tıpkı dedem gibi kalıcı bir yatırımı şehrimize kazandırmak istiyorum"

 İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli Milletvekili seçildiği ilk günden itibaren memleketi Erzurum için hizmet ediyor.

Sürekli olarak Erzurum ve Erzurum insanının yaşadığı sorunları ve yapılması gerekenleri Gazi Meclisinde gündeme getiren Cinisli Sosyal Medya hesabından yaptığı açıklamasında dedesi gibi Erzurum’a ölümsüz eserler bırakmak istiyor

Peki, Rıfkı Salim Burçak Kimdir

Tarihçi, siyaset ve devlet adamı. 1913, Erzurum doğumlu. Erzurum Lisesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi (1937) mezunu. Kısa bir süre Başvekâlet Neşriyat ve Müdevvenat müdürlüğünde çalıştı. Aralık 1938’de Siyasal Bilgiler Okulu Siyasî Tarih asistanı oldu. 1947’de profesörlüğe yükseltildi. Mayıs 1950 seçimlerinde Demokrat Partiden Erzurum milletvekili seçildi. 1951’de Gümrük ve Tekel Bakanı, 1953’te Millî Eğitim Bakanı oldu. 27 Mayıs 1960’ta milletvekilliği feshedildi. 27 Mayıs 1960’tan sonra Yassıada’da Yüksek Adalet Divanı tarafından yargılanarak mahkum edildi. 1963 affından yararlandı. Gazi Terbiye Enstitüsü’nde devrim tarihi öğretim üyeliğine atandı. Ayrıca, İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde ve Başkent Özel Gazetecilik Okulunda siyasal tarih dersleri de verdi. 1963-66 arasında Zafer ve Haber gazetelerinde imzalı ve imzasız yazılar yazarak gazetecilik yaptı. 1966’da amme haklarının tanınması üzerine Gazi Eğitim Enstitüsü Devrim Tarihi öğretim üyeliğine atandı. Başkent Özel Gazetecilik Okulunda siyasî tarih profesörü olarak çalıştı. 1974’te emekliye ayrıldı.

 

Doğu'da Kurulacak Üniversitenin İsmi: Atatürk Üniversitesi

Doğuda Üniversite fikri ilk kez 1 Kasım 1953 tarihinde TBMM'de dile getirildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Rıfkı Salim Burçak'ın Erzurumlu olması ve Demokrat Parti Hükümeti'nin Erzurum'a ayrı bir önem vermesinden dolayı, "Üniversite'nin kurulacağı yer tespit edildikten sonra sıra "Doğu Üniversitesi" diye geçen yükseköğretim kurumunun isminin belirlenmesine gelmiştir. Bu konu hakkında Milli Eğitim Bakanı Rıfkı Salim Burçak ve Bakanlık Müsteşarı Reşat Tardu bir görüşme yapmıştır. Neticede ortak olarak alınan bir kararla Doğu Üniversitesi'nin adının "Atatürk Üniversitesi" olması konusunda fikir birliğine varılmıştır" dedi. Her zaman olduğu gibi bir kez Erzurum’a önemli hizmetler vermiş, Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşunda büyük emekleri olmuştur. Ayrıca 1984-1987 yılları arasında YÖK Genel Kurul üyeliği görevinde bulunan Burçak, Mehmet Ali BirandCan Dündar ve Bülent Çaplı'nın hazırladığı Demirkırat belgeseline, Altan Öymen ile birlikte danışmanlık yapmıştır.

ESERLERİ:

Türk, Rus, İngiliz Münasebetleri ve 2. Cihan Harbi’nde Türkiye’nin Durumu 1791-1941 (1946), İnönü ve Demokrasi (1954), İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin Dış Politikası 1939-1945 (1963), On Yılın Anıları (1998).

HAKKINDA: Afşin Oktay - Kemal Bağlum / Biyografiler Ansiklopedisi (1959), Mücellidoğlu Ali Çankaya / Yeni Mülkiye Tarihi ve Mülkiyeliler (c. V, 1968). 

 

Haber: Hakan Dikmen

 

 

 

 


Haber Kaynak : İGFA