Hafta sonu Aziziye Belediyesi Başkanı Sayın Muhammed Cevdet Orhan’ın düzenlediği Medya Buluşması programına katılarak, doğup büyüdüğüm ilçemde yapılan çalışmaları analiz etme fırsattı buldum.
Eski adı Ilıca olan, kaplıcalarıyla isminden bahsettiren, şeker fabrikasının bulunduğu, samimi ve doğal insanıyla bir çok insanın yolunun düştüğü, bahçelerinde, kaplıcalarında birçok anıların yaşandığı küçük ve şirin bir yerleşim yeri…
Makûs talihini bir türlü yenemeyen ve ismini değiştiren Ilıca, yıllarca hak ettiği yere gelemedi.
Göç ve işsizlik ilçenin değişmeyen yazgısı oldu.
Başkan Orhan, 2021 yılında nüfus oranın arttığını belirterek, bu alanda yaşanan olumsuzlukların düzelme eğilimde olduğunu ifade etti. Bu durum ilçe adına sevindirici ancak ilçenin nitelikli göç alıp almaması bu alandaki analiz açıdan önem arz ediyor.
Merkeze bağlı olan ve batıdan gelenler için bir kavşak olan ilçe yıllarca kan kaybetti.
Termal turizm zenginliği olan ilçenin bu potansiyeli bugüne kadar yeterince değerlendirilemedi. Batıda böylesine önemli bir potansiyeli olan ilçeler turizmde markalaşırken eski adıyla Ilıca hep yerinde saydı.
Son yıllarda ilçede TOKİ konutları dışında kapsamlı bir çalışmaya tanık olamadık. Yerli ailelerin çoğunluğu göç etmeyi tercih etti.
Başkan Orhan’ın ilçeye yaptığı yatırımları yerinde inceleyin ilçeye dair umutlarım yeşerdi. Ilıca’da güzel şeyler yapılıyor.
Bu alanda her zaman objektif değerlendirmeler yapmayı benimserim. Başkan Orhan’ın işi kolay değil, bir tarafta eski ismiyle Ilıca olan bir yerleşim yeri, diğer tarafta Dadaşkent, iki farklı gelişim profiliyle ihtiyaçlar ve öncelikler birbirinden oldukça farklı. Böyle bir atmosferde hizmette dengeyi sağlamak çok kolay değil.
Termal turizmin kış turizmiyle entegre edilmesi gerekirken, bu alandaki girişimler hep yetersiz kaldı. Ancak yeni projelerle bu alandaki eksiklerin giderileceğini umuyoruz.
İlk durağımız Aziziye Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzuydu. Mahalle arasında böyle bir tesisin yapılması Dadaşken için sosyal, sportif ve sağlık açısından önemli bir yatırımdı.
Yüzme sporunun ulaşılabilir hale gelmesi hem sosyalleşme açısından hem de sağlık açıdan yerinde bir çalışmaydı.
İkinci durağımız, Doğu’nun ilk ve tek kapalı termal aquaparkı oldu. 3 bin kişilik kapasiteye sahip olan 80 milyon TL lik kaynakla inşa edilen yatırımın bugünkü bedeli 150 milyon TL civarında. Çok iddialı bir yatırım ve ilçeyi cazibe merkezi haline getirebilecek tesisle ilçe ekonomisine önemli girdi kaynağı sağlanacak. Tesis 2022 yılı yaz aylarında faaliyete başlayacak. 55 bungalov ev, aqua park ve termal havuzla Aziziye önemli bir kazanım elde edecek.
Aziziye’de üçüncü durağımız ise, termal seralar oldu. Aziziye Belediyesi’nin örnek yatırımları arasında gösterilen ve 10 dönümlük alan üzerinde inşa edilen Jeotermal Destekli Domates Seralarında Erzurum gibi yüksek rakımlı bir şehirde 300 ton domates üretilecek.. Termal sularla ısıtılacak seralardaki ısınma maliyetini asgariye indirilmiş olacak.
Yatırımların ekonomik bilançosu, ilçenin gelişimi açsından son derece önemli.
Aziziye’de gerçekten takdire şayan çalışmalar yapılıyor. Önemli olan bu projelerin diğer yatırımcılara örnek olması ve termal turizmle kış turizmimin entegre edilmesi. Aziziye makus talihini kendi zenginlikleri ve potansiyeliyle yenecek, bu çalışmalar beni bu yönde ikna etti. İlçem adına gerçekten sevindim umarım daha güzle çalışmaları kaleme almaya devam ederiz.